Blog

Welke kerstboom kies jij dit jaar?

Geschreven door Beaufort ERA Makelaars | Dec 15, 2023 2:38:27 PM

Geen kerst zonder kerstboom. Tijd om de kerstboom weer in huis te halen. Om je boom tot Kerst mooi te houden, kun je een paar eenvoudige tips volgen. Van het kiezen van de juiste boomsoort tot optimale verzorging. Tegenwoordig is de keuze van bomen explosief gegroeid en zie je letterlijk door de bomen het bos niet meer. Beaufort ERA Makelaars zet een aantal bomen voor jou op een rijtje, zodat het kiezen voor de juiste boom wat eenvoudiger wordt.

 

Kunstboom
Allereerst moet een keuze gemaakt worden tussen een echte kerstboom en een kunstboom. Het voordeel van een kunstboom is dat deze geen naalden verliest en ieder jaar (al dan niet opgetuigd) weer van de zolder gehaald kan worden. Een goede kunstboom vergt een kleine investering, maar deze heb je zeker binnen een jaar of drie weer terugverdiend. Het nadeel van een kunstboom is dat deze niet beschikt over de typische dennennaaldengeur, die het kerstgevoel in menig huiskamer compleet maakt.

 

Soorten bomen

Besluit je toch te gaan voor een echte boom en neem je de naalden voor lief, dan is het handig te weten welke boom het beste past in jouw woonkamer. Meest geschikt als kerstboom zijn de den en de spar. Het verschil tussen beide bomen zit in de naalden. De stompe naalden van de spar voelen zachter aan en staan altijd rechtop. De naalden van de den zijn stekelig en hangen altijd van de tak naar beneden. Maar dan zijn we er nog niet. Beide soorten kennen weer verschillende uitvoeringen met eigen kenmerken.

Onder de dennenbomen kennen we de volgende soorten:

  • Picea abies – Fijnspar
    Deze boom is de meest populaire boom onder de kerstbomen. Ondanks dat hij het meest verkocht wordt, is dit niet per definitie de beste boom. Deze boom laat namelijk relatief snel zijn naalden vallen.
  • Picea omorika – Servische spar
    Deze spar is vrij smal en compact, ideaal voor in kleine ruimtes. De naalden van de afhangende takken zijn tweekleurig, bovenop blauw en onderop groen. Dit geeft een mooie blauwachtige uitstraling aan de boom. De naalden van deze spar houden iets langer dan de naalden van de fijnspar.
  • Picea pungens “Glauca” – Blauwspar
    Deze spar is ideaal als kerstboom. Hij verliest relatief weinig naalden en heeft een mooie vorm. Deze boom valt alleen wel onder de dure categorie bomen.

De spar onderscheidt zich met de volgende bomen:

  • Abies Nordmanniana – Nordman spar
    De Nordman is naast de Fijnspar een zeer populaire boom. In tegenstelling tot de Fijnspar verliest deze boom echter niet veel naalden. Kenmerkend voor deze stevige boom zijn de donkergroene glanzende, niet prikkende, naalden.
  • Abies nobilis – Nobele spar
    Deze boom heeft zachte blauwgroene naalden en is zeer geurend. Mede door de geur zijn deze takken ideaal geschikt voor  in kerststukjes. Ook deze spar heeft nauwelijks last van naalduitval.
  • Abies procera – Edele zilverspar
    Deze spar kent nagenoeg dezelfde kenmerken als de nobele spar qua kleur, geur en naalduitval. Het nadeel van deze spar is echter dat hij een vrij wilde en grillige groei kent, waardoor lange en korte zijtakken elkaar afwisselen. Deze boom beschikt daarom niet over de kenmerkende vorm van een kerstboom.
  • Abies koreana – Koreaanse zilverspar
    Deze boom is mooi gevormd, sterk en naaldhoudend. Opvallend bij deze boom is de zilverwitte onderkant van de naalden. Hierdoor krijgt de boom een zeer decoratief uiterlijk.

Soorten zijn er dus genoeg, maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een kerstboom? Zodra je een boom ziet met de vorm en grootte die jij voor ogen hebt, is het verstandig eens aan de boom te schudden. Verliest de boom veel naalden, dan kan dit erop wijzen dat de boom al een tijd geleden gerooid is en daarom niet meer vers is. Voel ook eens aan de naalden. Wrijf met je duim en wijsvinger over een willekeurige tak. Vallen de naalden er snel af, overweeg dan een andere boom.

 

Kluit of geen kluit

Verder kan je kiezen uit bomen met of zonder kluit. Bomen zonder kluit houden het per definitie minder lang uit, aangezien deze bomen geen nieuwe wortels vormen. Ook voor bomen met kluit geldt dat je goed moet letten op de manier waarop de kluit eruit ziet. In potten gekweekte bomen en bomen met een stevige potkluit hebben de grootste kans op overleven. Wanneer de wortelkluit in een doorhangende zak zit, te weinig of zelfs geen grond bevat, houdt er dan rekening mee dat deze boom niet vatbaar genoeg is voor groei.

 

Verzorging

Je hebt inmiddels de perfecte boom gevonden. Het duurt alleen nu nog zeker een paar weken tot de kerstdagen. Een goede verzorging van de boom vergroot de overlevingskansen van de boom. Het is daarom het beste jouw boom langzaam te laten acclimatiseren. Zet de boom niet direct in de woonkamer waar het 20 graden of meer is, maar laat de boom eerst in de garage of berging op adem komen. Plaats de boom na een paar dagen in de woonkamer en dan niet direct naast een verwarming of haard. Geef de boom verder voldoende water. Voel regelmatig of de kluit nog vochtig genoeg is of dat er nog genoeg water in het reservoir zit. Een boom zonder kluit blijft het beste wanneer deze eerst een stukje wordt afgezaagd voordat deze in de houder geplaatst wordt. Een vers snijvlak neemt meer water op. Bloemen snijd je toch ook eerst af voordat je ze in de vaas zet?

Dat een boom naalden verliest is vrijwel onvermijdelijk, maar met bovenstaande tips zou je toch zeker een mooie boom voor de komende weken in huis moeten kunnen halen. Fijn kerstfeest!