Geniet veilig van je open haard met deze 10 tips

Openhaard

Een open haard is niet alleen een bron van warmte en gezelligheid in je huis, maar het kan ook een indrukwekkend element van je interieur zijn. Om te blijven genieten van de voordelen van een open haard, is het belangrijk deze goed schoon te houden en regelmatig te onderhouden. Met een paar eenvoudige stappen zorg je ervoor dat je open haard er geweldig uitziet en optimaal presteert.

 

Veiligheid eerst

Voordat je begint met schoonmaken en onderhouden, zorg ervoor dat de open haard volledig is afgekoeld. Sluit de luchtklep en wacht minstens 12 uur, maar liever nog langer, voordat je aan de slag gaat om eventuele smeulende resten te voorkomen

 

Verwijder de as

Het verwijderen van as is één van de eerste stappen bij het schoonmaken van je open haard. Gebruik een aszuiger of een metalen schep om de as voorzichtig uit de open haard te scheppen. Plaats de as in een metalen emmer en laat het minstens 24 uur afkoelen voordat je het weggooit om brandgevaar te voorkomen.

 

Verwijder de roetaanslag

Om roetaanslag te verwijderen, kun je een schoorsteenveger inschakelen, maar je kunt ook zelf aan de slag. Er zijn speciale roetaanslagverwijderaars beschikbaar die je kunt gebruiken volgens de instructies op de verpakking. Het is belangrijk voorzichtig te zijn en beschermende kleding te dragen, omdat roetaanslag schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Het regelmatig verwijderen van roetaanslag houdt je open haard in topconditie en zorgt voor een schoner, veiliger en efficiënter vuur.

 

Reinig het glas

Als je open haard een glazen voorkant heeft, is het belangrijk het glas regelmatig schoon te maken om een helder zicht op de vlammen te behouden. Een schoon glas zorgt er daarnaast voor dat je open haard en netjes en verzorgd uitziet. Gebruik een speciale glasreiniger voor haarden en een zachte doek om roet en vuil voorzichtig te verwijderen.

 

Controleer de schoorsteen

Een goed functionerende schoorsteen is belangrijk voor de veiligheid en prestaties van je open haard. Laat jaarlijks een professionele schoorsteenveger langskomen om deze grondig te reinigen en te inspecteren op eventuele problemen. Een schone schoorsteen voorkomt opbouw van creosoot (een brandbare teerachtige substantie, wat ontstaat door rook van hout en vochtig hout) wat brandgevaar kan opleveren.

 

Controleer de afdichting

De afdichting rond de deur van de open haard moet in goede staat verkeren om ongewenste luchtlekken te voorkomen. Controleer de afdichting regelmatig op slijtage of beschadigingen en vervang deze indien nodig.

 

Houtopslag

Zorg voor een droge en goed geventileerde plek om je hout op te slaan. Om rook en opbouw van creosoot te verminderen moet het hout minstens zes maanden drogen voordat je het verbrandt.

 

Efficiënt stoken

Wanneer je hout in de open haard legt, stapel het dan niet te dicht op elkaar. Zorg voor voldoende luchtcirculatie. Dit maakt de verbranding efficiënter en minimaliseert de vorming van roet. Gebruik goed gedroogd hout (zie punt 7), bij voorkeur hardhout, voor een schoner vuur.

 

Regelmatig onderhoud

Een open haard heeft regelmatig onderhoud nodig om optimaal te blijven presteren. Controleer en reinig de ventilatieopeningen en roosters om de luchtstroom te verbeteren. Veeg het vuil en stof rond de open haard regelmatig weg om te voorkomen dat het in de luchtcirculatie terechtkomt.

 

Brandblusser en rookmelders

Zorg dat je altijd een brandblusser in de buurt hebt en dat je rookmelders goed werken. Veiligheid is van het grootste belang bij het gebruik van een open haard.

Met deze eenvoudige tips kun je zelf je open haard schoonmaken en onderhouden, zodat je er optimaal en vooral veilig van kunt genieten.