Een aantal tips wanneer je zelf aan de slag gaat met interieurstyling

Verkoopstyling

Interieurstyling is een fascinerende reis waarbij je jouw huis transformeert tot een persoonlijke en stijlvolle omgeving. Of je nu een nieuwe woning inricht of je bestaande woning een make-over geeft, het proces kan plezierig, maar ook uitdagend zijn. Met een overvloed aan keuzes en trends die komen en gaan, kan het moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen. Maar maak je geen zorgen, wij zijn er om je te helpen! Hier zijn een aantal waardevolle tips die je zullen bijstaan wanneer je zelf aan de slag gaat met interieurstyling.

 

Ontdek je eigen stijl 

Voordat je begint met het kiezen van meubels en decoraties, is het belangrijk om je eigen stijl te kennen. Ben je meer minimalistisch of houd je van een eclectische stijl? Neem de tijd om te ontdekken wat je echt mooi vindt en gebruik dit als leidraad bij het inrichten. Het maken van een moodboard kan helpen om je voorkeuren te visualiseren en je eigen stijl te bepalen.

 

Begin met een neutrale basis 

Het is altijd een verstandige keuze om te starten met een neutrale basis als hoofdkleur. Gebruik neutrale kleuren zoals wit, grijs, beige of afgeleiden hiervan voor de muren, vloeren, het plafond en eventueel grote meubelstukken. Gebruik deze kleur voor ongeveer 60 % in de ruimte. Hierdoor creëer je een flexibele basis waarop je later kunt bouwen met fellere accentkleuren en decoratieve elementen. Een neutrale basis zorgt ook voor rust en een tijdloos interieur. Pas vervolgens 30 % toe voor de meubels, gordijnen en lampen. Gebruik hiervoor een kleur die dicht bij de hoofdkleur ligt, maar dan nét even anders, bijvoorbeeld wat donkerder. Zo ontstaat er een mooi contrast en creëer je meer dimensie in de kamer. Dan blijft er nog 10 % over voor de accentkleur die wordt gebruikt voor de finishing touch, zoals kussens, vazen, kaarsen en kleine meubels. Hier kun je juist wel kiezen voor felle of tegengestelde kleuren om het interieur wat speelser te maken. Kiezen voor tinten die vloeiend in elkaar overlopen geven juist een serene uitstraling.

Bovengenoemde verdeling wordt ook wel de 60-30-10 regel genoemd. Door deze regel toe te passen ontstaat er meer balans in de woning.

 

Combineer verschillende texturen

Verscheidenheid is essentieel voor een goed gebalanceerd interieur. Combineer verschillende texturen, patronen en materialen om visuele harmonie te bereiken. Als je bijvoorbeeld een gladde leren bank hebt, voeg dan een andere textuur toe met een gebreide deken of een zacht kussen. Door contrasten te gebruiken in textuur en patronen, voeg je diepte toe en ontstaat er een mooie balans.

 

Let op schaal en proportie 

Zorg ervoor dat de meubels en accessoires in verhouding zijn tot de ruimte en tot elkaar. Een te groot meubelstuk kan de ruimte overweldigen, terwijl te kleine accessoires verloren kunnen gaan. Wel is het aan te raden om in een kleine ruimte niet te veel losse meubels te plaatsen. Vaak oogt een ruimte groter en rustiger wanneer er slechts enkele grote meubelstukken worden geplaatst in plaats van allemaal losse kleine meubelstukken. Experimenteer met verschillende opstellingen totdat je de perfecte balans hebt gevonden.

 

Verlichting in de woning

Ook goede verlichting is cruciaal voor een goed ontworpen interieur. Zorg voor een mix van natuurlijk en kunstlicht en experimenteer met verschillende soorten verlichting om de sfeer in de ruimte te verbeteren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor plafondlampen, vloerlampen en tafellampen. Kijk ook of het gaat om functionele verlichting of om sfeerverlichting. Kies verlichting die past bij de stijl en het doel van de ruimte.

 

Voeg persoonlijkheid toe met accessoires 

Met decoreren maak je je interieur huiselijker, sfeervoller en gezelliger. Accessoires geven karakter aan je interieur en voegen persoonlijkheid toe. Kies decoratie die bij je past en die je mooi vindt of kies voor persoonlijke items, zoals foto’s, kunstwerken of souvenirs. Accessoires kunnen ook gemakkelijk worden gewisseld om je interieur fris en levendig te houden.

 

Durf te experimenteren

Wees niet bang om te experimenteren en je eigen stempel op je interieur te drukken. Soms zal iets niet helemaal uitpakken zoals verwacht, maar dat is prima: experimenteer en leer ervan. Het belangrijkste is dat je plezier hebt en dat je huis weerspiegelt wie je bent.

 

Verkoopstyling bij de verkoop van een huis

Ook wanneer je een woning in de verkoop zet, kan interieurstyling bijdragen aan de verkoop van de woning. Met een verkoopstylist kan je de woning met behulp van styling verkoopklaar maken. Dit resulteert namelijk in meer geïnteresseerden, maar ook een hogere verkoopprijs! Echter zijn hierbij de uitgangspunten anders dan bij gewone interieurstyling. Lees hier meer over woningen verkoopklaar maken.

 

Met deze waardevolle tips in gedachten, ben je klaar om zelf aan de slag te gaan met interieurstyling en je huis om te toveren tot een prachtige en persoonlijke ruimte. Laat je creativiteit de vrije loop en geniet van het proces van het creëren van een interieur dat helemaal bij jou past.