Hoe verbeter je het energielabel van een woning?
Het energielabel van je woning geeft een duidelijk beeld van het energieverbruik. Het is daarom slim om je woning te verduurzamen voor een beter energielabel, vooral als je van plan bent om je huis te verkopen. Een hoger energielabel maakt je woning aantrekkelijker op de markt. Maar hoe kun je je energielabel verbeteren?
Het energielabel varieert van G, het minst energiezuinig, tot A++++, het meest duurzaam. Door je energielabel te verbeteren, kun je niet alleen je maandelijkse energiekosten verlagen, maar ook voorbereid zijn op toekomstige prijsstijgingen van energie.
Hoe wordt het energielabel bepaald?
Elke woning heeft een energielabel. In 2015 kregen huizen een voorlopig energielabel, gebaseerd op een schatting van de duurzaamheid. Voor een definitief label moet je een energieadviseur inschakelen. Deze beoordeelt onder andere de isolatie van de woning en het energieverbruik. Er wordt gekeken naar de isolatie van vloeren, muren, ramen en het dak, evenals naar de warmtebehoefte en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Al deze factoren bepalen samen het energielabel.
Verbeter je energielabel door isolatie
Voordat je investeert in duurzame verwarming of zonnepanelen, is goede isolatie cruciaal. Het isoleren van de vloer, muren, ramen en vooral het dak helpt enorm om je energieverbruik te verlagen. Een energieadviseur kan je helpen bepalen waar de meeste winst te behalen valt. Isolatie zorgt ervoor dat je woning in de winter minder energie nodig heeft om warm te blijven, wat een directe impact heeft op je energierekening en energielabel.
Duurzame energie met zonnepanelen
Hoewel zonnepanelen tegenwoordig iets minder populair zijn door de onzekerheid rondom salderen en extra kosten van energiebedrijven, zijn ze nog steeds een goede investering. De terugverdientijd is langer geworden, maar zonnepanelen dragen bij aan een hoger energielabel en leveren op de lange termijn nog steeds besparingen op.
Duurzaam verwarmen
Om het gasverbruik terug te dringen, zijn er verschillende opties voor duurzame verwarming. Een volledig elektrische warmtepomp is bijvoorbeeld een zeer efficiënte manier van verwarmen, tot wel vijf keer efficiënter dan een gasgestookte cv-ketel. Daarnaast kun je kiezen voor een airconditioner die zowel kan verwarmen als koelen. Laat je adviseren door een energieadviseur over de beste keuze voor jouw woning.
Advies voor verduurzaming
Wil je je woning optimaal verduurzamen? Schakel dan een expert in voor advies. Zo haal je het meeste rendement uit je investeringen en zorg je voor een energiezuinige woning met een beter energielabel.