Handige tuintips voor de maand september

Tuintips september

Het is alweer september: de zomervakantie is voorbij. Het gewone leven is weer begonnen en de lange avonden in de tuin worden ook steeds een beetje korter. Toch is er nog genoeg te doen in de tuin in september. 

 

Ondersteun planten

Staan je borders er nog goed bij, dan kunnen die nu wel een beetje extra ondersteuning krijgen voordat ze topzwaar worden en omvallen. Grote bloemen en planten die nog volop in bloei staan ondersteun je door middel van het plaatsen van bijvoorbeeld bamboestokken.  

 

Fruitplanten snoeien

Als het goed is zit er niet veel oogst meer aan je bessen-, bramen- of frambozenstruik. Dit is dan ook hét moment om de takken van je fruitplanten terug te snoeien. Zo voorkom je dat de takken te vroeg weer in bloei komen te staan, wat weer nadelig kan zijn voor de oogst van volgend jaar. Naast de takken snoei je ook de rest van de plant tot ongeveer een hoogte van 120 centimeter.

 

Grasonderhoud

Juist in deze maand is het verstandig je tuin al een beetje voor te bereiden op de winter die eraan komt. Hitte en droge dagen doen je grasmat geen goed. Er kunnen bruine plekken zijn ontstaan. Dit is het moment om daar wat aan te doen. Door het strooien van graszaad, speciaal voor het behandelen en herstellen van de grasmat. Voordat je fanatiek zaad gaat strooien is het belangrijk dat je het gras eerst maait en vervolgens de dorre plekken omspit. Verwijder oud gras en mos en zaai vervolgens ruim het graszaad in. Je kunt het gras eventueel nog een extra boost geven door ook een bodemverbeteraar te gebruiken. Het is wel belangrijk dat je voldoende water geeft. 

 

Plant bloembollen

September is ook de maand om je voor te bereiden op een nieuwe lenteperiode. Het is een goede maand voor het planten van bloembollen. Maak een geultje in de aarde en duw de bloembollen met een diepte van ongeveer twee keer de bol in de geul. Dan geniet je straks in het voorjaar van een mooie bloemen.

 

Bodem bedekken

Wat je vooral niet moet doen is bladeren die van planten en bomen vallen verwijderen. Deze zorgen namelijk voor een natuurlijke beschermlaag tegen vorst en geven daarnaast voedingstoffen af aan de bodem. Tevens zijn ze ook een beschermplaats voor insecten en dieren, zoals bijvoorbeeld egels. Groenblijvers moeten daarentegen wel onbedekt blijven. 

 

Vijveronderhoud

Heb je een vijver dan is het raadzaam een net over de vijver te spannen om afvallend blad op te vangen. Verwijder wel eerst oud blad van oeverplanten en niet-winterharde drijfplanten. Dit zijn bijvoorbeeld mosselplantjes en waterhyacinten. Zij overleven de winter namelijk niet. Het water in de vijver is deze maand nog wel op temperatuur, dus is het belangrijk de vissen regelmatig te voeren. Pas bij een watertemperatuur van onder de 10 graden Celsius hebben de vissen bijna geen voer meer nodig. 

Er is in september nog genoeg te doen op het gebied van tuinieren, maar vergeet ook niet te genieten van de tuin nu het nog kan.

 

Afbeelding: Tuinseizoen, 2023