Maak zelf een buitenkeuken voor in jouw tuin

In de zomer speelt het leven zich vooral buiten af; lange avonden in de tuin, gezellig kletsen met vrienden en een glaasje wijn... En wat maakt dit plaatje nog completer? Een buitenkeuken! Het aanleggen van een buitenkeuken kan de zomer enorm verrijken. Niet alleen is het functioneel, maar het ziet er ook nog eens geweldig uit en voegt waarde toe aan je woning. Maar hoe begin je eraan? Wij geven een stappenplan om jouw buitenkeuken te realiseren.

 

Bepaal het budget voor je buitenkeuken

Voordat je begint, is het belangrijk om te weten hoeveel je wilt en kunt uitgeven. De prijs voor het maken van een buitenkeuken kan erg variëren. Je kunt kiezen voor een eenvoudige barbecueplaats tot een volledig uitgeruste keuken die van alle luxe is voorzien.

 

Kies de juiste locatie

Bedenk waar jij de keuken wilt plaatsen. Als je een veranda of overkapping hebt in jouw tuin, kan hieronder een goede plaats zijn. De keuken wordt dan beschermd tegen alle weersomstandigheden, waardoor deze minder onderhoud nodig heeft en langer mee zal gaan. Wil je toch een buitenkeuken buiten plaatsen? Ga dan voor duurzame en weerbestendige materialen zoals beton, hardhout, tegels of roestvrij staal. Daarnaast moet je rekening houden met de windrichting (om overlast van rook te beperken), de toegankelijkheid vanaf de eettafel en de nabijheid van de woning (om op en neer lopen te beperken).

 

Ontwerp jouw keuken

Alles begint met het hebben van een goed plan en uitgewerkte ideeën. Verzamel vooraf alle informatie die jij nodig hebt om jouw buitenkeuken te realiseren. Maak bijvoorbeeld een moodboard, verzamel linkjes en plaatjes en maak een lijst van eisen en wensen waaraan de keuken volgens jou moet voldoen. Wil je een basic keuken voor simpele werkzaamheden of wil je juist een hele uitgebreide keuken? Ook zijn er voldoende bouwtekeningen op internet te vinden om je een beetje op weg te helpen.

Denk na over het materiaal, de indeling, de grootte en de soorten apparatuur. Wil je een koelkast, spoelbak, een grill, een kookgelegenheid of zelfs een pizzaoven? Praktische aspecten waar je rekening mee moet houden zijn de opbergmogelijkheden, voldoende werkruimte, waterpunten en aansluitingen op gas en elektriciteit.

Denk ook aan de veiligheid. Zorg voor goede ventilatie als je de keuken onder een overkapping plaatst. Ook is het verstandig een brandblusser bij de hand te hebben en te letten op veilige afstanden van brandbare materialen tot open vuur.

 

Het installeren van de keuken

Afhankelijk van de complexiteit kun je ervoor kiezen de keuken zelf te installeren of toch professionele hulp in te schakelen. Denk hierbij aan elektriciens voor de verlichting of loodgieters voor de watervoorziening.

 

Voeg sfeer toe en creëer een persoonlijke touch

Nu alles staat is het tijd om de buitenkeuken af te stylen. Kies de juiste sfeerverlichting en voeg planten, kruiden, leuke theedoeken en keukenbenodigdheden toe. Ook de bijbehorende eettafel kan mooi worden aangekleed. Zoek bijvoorbeeld op Pinterest om styling ideeën op te doen.

 

Afbeelding: R. Paalman, 2015