Tuintips voor regenachtige dagen

De regenachtige dagen deze zomer hoeven jouw tuinierplezier niet te bederven. Regenwater kan zorgen voor veel overlast. Deze dagen kunnen een kans zijn om een aantal belangrijke taken in de tuin aan te pakken. Wij geven een aantal tuintips om de overlast te beperken en om de regenachtige dagen juist te benutten om jouw tuin te verzorgen en te verbeteren.

 

Verstevig je planten

De zomer is het moment waarop je tuin in bloei staat. Regenbuien kunnen een last zijn voor je bloeiende bloemen in je tuin. Door de vele regen kunnen planten en bloemen erg zwaar worden. Houd er daarom rekening mee dat je bloemen en planten die te zwaar worden, zoals de hortensia op lange steel, ondersteunt door middel van plantgeleiders. Ook kan je na het snoeien van bomen steeds de rechte takken bewaren. Deze kan je vervolgens in de zomer weer gebruiken om planten op te binden en te verstevigen.

 

Regenwater opslaan in regentonnen

Je kunt regentonnen gebruiken om het regenwater in op te vangen. Regenwater is een geweldige natuurlijke bron die je kunt gebruiken om de planten te besproeien wanneer het droog is. Regenwater is beter voor de planten in je tuin dan gezuiverd drinkwater. Regen bevat namelijk meer natuurlijke voedingsstoffen, zoals stikstof, fosfor en kalium. Daarnaast bespaar je hiermee ook op je waterrekening.

 

Bescherming tegen Slakken

Regen trekt ongewenste gasten aan zoals slakken en naaktslakken. Slakken zijn dol op vochtig weer. Als het heeft geregend komen de slakken overal tevoorschijn: tussen de planten, in je border en op je terrastegels. De slakken kunnen je planten beschadigen. Het is belangrijk om na de regen op slakkenjacht te gaan en ze uit de tuin te verwijderen. Je kunt ook hindernissen maken met scherpe materialen zoals eierschalen of koffiedik. Echter ziet dit er wat minder mooi uit in je tuin. Ook zijn er bepaalde plantensoorten die slakken verdrijven doordat ze een sterke geur afgeven.

 

Veel groen in je tuin

Het is goed om veel groen in je tuin te hebben. Denk aan borders met planten en grasveldjes in plaats van tegels. Dit is een goede manier om zoveel mogelijk water weg te laten stromen. Het regenwater zakt namelijk weg in de grond. Als de planten of het gras droog is, absorbeert het regenwater als een spons.

 

Maak een vijver in je tuin

Ook een vijver is handig tijdens regenachtig weer. Het vangt het water op zonder dat je hier last van hebt. Ook kan het een mooie aanwinst zijn voor je tuin door de vijver mooi aan te kleden met plantjes en visjes. Daarnaast kan je de vijver heel goed in combinatie met de regenton gebruiken. Deze twee kunnen aan elkaar worden verbonden met een overloopset. Hierdoor wordt het te veel aan water, dat wordt opgevangen door de regenton, afgevoerd naar de vijver.

 

Maak een groen dak

Een optie is om een groen dak te maken. Dit is een dak dat bedekt is met planten, denk hierbij aan mossen, vetplanten en kruiden. De daken zelf zijn niet beloopbaar en het groen is eenvoudig in onderhoud. Je kunt een hiervoor een afdakje of het dak van de schuur gebruiken. Groene daken zijn de laatste jaren steeds meer in opkomst. Deze groene daken zorgen ervoor dat het water dat op de daken valt voor ongeveer 50 procent wordt opgenomen. Daarnaast heeft deze soort dakbedekking een langere levensduur dan normale dakbedekking en verbetert het de isolatie van je woning.

 

Voegen tussen de tegels

Heb of wil je toch veel tegels in de tuin? Dan is het een optie om grote voegen te maken tussen de tegels. Plaats de tegels bijvoorbeeld vijf centimeter uit elkaar en bekleedt de tussenruimte met kleine plantjes, gras of met grind. Het water kan dan tussen de tegels weglopen de grond in. Zo kun je toch regenproof je tuin bestraten.