Klussen om je huis klaar te maken voor het najaar

Herfstklussen

De bladeren vallen, de temperatuur daalt en de dagen zijn korter. Het is duidelijk dat de herfst is begonnen en dat betekent dat het tijd is om enkele najaarsklussen in en om het huis op te pakken. Er is altijd wel wat te doen, maar voor sommige klusjes is het najaar de ideale periode!

 

Bladeren harken

Wat is meer herfst dan vallende bladeren? Neem een hark ter hand en ruim die kleurrijke bladeren op voordat ze een glibberige puinhoop op je oprit of trottoir worden. Natte bladeren kunnen namelijk erg glad worden.

 

Controleer je dak en dakgoten

Het is belangrijk om je dak te inspecteren op eventuele schade. Losliggende dakpannen, scheuren of lekkages moeten snel worden aangepakt om verdere schade te voorkomen. Vergeet ook niet je dakgoten schoon te maken. Bladeren en vuil kunnen zich ophopen en zorgen voor verstoppingen, wat kan leiden tot overstromingen en schade aan je huis. Het is aan te raden om minimaal 1 keer per jaar de dakgoten schoon te (laten) maken.

 

Isolatie en tochtbestrijding

Met dalende temperaturen is het belangrijk ervoor te zorgen dat je huis goed geïsoleerd is. Controleer ramen en deuren op tocht en repareer eventuele kieren met tochtstrips. Dit zal niet alleen je huis warmer houden, maar ook je energierekening verlagen. De wijze waarop naden en kieren gedicht worden, is afhankelijk van de grootte. Er zijn echter meerdere manieren om je woning te verduurzamen.

 

CV-onderhoud

Voordat de echt koude dagen aanbreken, is het verstandig je verwarmingssysteem te laten controleren en onderhouden. Een goed werkende CV-ketel zorgt voor een comfortabele en energiezuinige winter. Controleer de druk van de ketel, vul deze desgewenst aan, ontlucht de radiatoren en controleer de thermostaat.

 

Rook- en koolmonoxidemelders

Inspecteer ook gelijk je rookmelders en koolmonoxidemelders. Nu de ramen vaker gesloten blijven en de haard weer aangaat, zijn dit levensreddende hulpmiddelen.

 

Binnen schilderen en decoreren

De herfst is de perfecte tijd om je interieur op te frissen. Vanwege de milde temperaturen, is de herfst bij uitstek een goed moment om het schilderwerk aan te pakken. Milde temperaturen zorgt voor een betere hechting van de verf en minder snelle uitdroging van de verf. Denk ook aan het toevoegen van gezellige herfstaccenten aan je interieur, zoals kussens en dekens in warme kleuren.

 

Voorbereiden op herfststormen

We weten allemaal dat de herfst stormachtig kan zijn. Voorkom stormschade door bomen en planten te snoeien, de schutting te controleren en losse spullen op te ruimen. Zorg ervoor ook dat je voorbereid bent op stroomstoringen door batterijen en kaarsen in huis te hebben.

 

Schakel je buitenverlichting in

De dagen worden korter en de avonden langer. Zorg ervoor dat je buitenverlichting goed werkt, zodat je veilig je huis kunt betreden en verlaten, zelfs als het al vroeg donker is.


Kortom, de herfst is het perfecte seizoen om je huis voor te bereiden op de winter. Met deze najaarsklussen in en om je huis, kun je er zeker van zijn dat je warm, comfortabel en gezellig de koudere maanden tegemoet gaat.