Woningen verduurzamen

De duurzaamheid van een woning wordt steeds belangrijker. Het verduurzamen van je woning is een belangrijke stap die we kunnen nemen om de impact op het milieu én hoge energiekosten te verminderen. Ondanks de hoge kosten kan dit een verstandige investering zijn.

 

Wat levert het verduurzamen van een woning op?

Investeren in het verduurzamen van jouw woning verdient zich op verschillende manieren terug. Ten eerste in energiebesparing, wat met de huidige energielasten steeds belangrijker wordt.

Door de hard gestegen energielasten is de duurzaamheid van de woning steeds belangrijker bij de overweging van een nieuwe woning. Hierdoor neemt de meerwaarde van een duurzaam huis nog verder toe. Duurzame woningen doen het in de huidige woningmarkt beter dan woningen met een minder groen label en worden over het algemeen sneller verkocht. De waardevermeerdering van de verduurzaming van de woning bedraagt ongeveer 70% tot 100% van de geïnvesteerde kosten.

Ook kan een verduurzaamde woning meer comfort bieden, bijvoorbeeld door minder tocht en meer warmte in huis.

 

Op welke manieren kan je een woning verduurzamen?

Er zijn vele manieren om je huis te verduurzamen, van kleine aanpassingen tot grootschalige renovaties. Hieronder bespreken we enkele mogelijkheden.

Isolatie

Een van de eerste zaken die vaak wordt overwogen is de isolatie van een woning. Dit is belangrijk omdat goed geïsoleerde huizen minder energie verbruiken voor zowel verwarming als koeling van de woning. Er zijn verschillende soorten isolatie die kunnen worden toegepast, denk aan: gevelisolatie, dakisolatie, muurisolatie en vloerisolatie.

Zonnepanelen

Een andere manier om je huis te verduurzamen, is door zonnepanelen te installeren. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit, waardoor je minder afhankelijk bent van fossiele brandstoffen en je de energierekening verder verlaagt. Zonnepanelen zijn duurder in aanschaf dan isolatiemateriaal, maar op de lange termijn kan deze investering zichzelf terugverdienen. De terugverdientijd van zonnepanelen bedraagt gemiddeld zes jaar.

Warmtepomp

Een warmtepomp is een alternatief voor een gasgestookte cv-ketel. Het haalt warmte uit de lucht of de grond en die warmte wordt gebruikt om je huis te verwarmen en te koelen. De installatie is wel een flinke investering, maar op de lange termijn bespaar je op je energierekening. Een warmtepomp kan een woning verwarmen en warm water aanleveren. Deze is echter alleen geschikt voor goed geïsoleerde woningen. De terugverdientijd van een warmtepomp bedraagt doorgaans zeven jaar.

Ramen

Het plaatsen van goed isolerend glas is een andere manier om je woning te verduurzamen. Het verbetert de isolatiewaarde van de woning. De woning verliest minder warmte, waardoor energiekosten worden bespaard. Goed isolerend glas houdt tocht en kou buiten en geeft geen condens aan de binnenkant van de ramen. Tevens zal het geluid van buiten tegenhouden.

 

Wat zijn de kosten voor het verduurzamen van een woning?

De kosten voor het verduurzamen van een woning kunnen erg verschillen en zijn natuurlijk afhankelijk van wat er precies gedaan wordt. Op www.verbeterjehuis.nl kun je zien welke maatregelen je het beste kunt nemen voor jouw woning, wat de kosten hiervoor zijn, op welke subsidies je aanspraak kunt maken en hoeveel je per jaar kunt besparen. Door gegevens uit het huidige energielabel in te vullen krijg je hier een volledig overzicht. Ook op het energielabel zelf staan tips betreffende verduurzaming.

 

Invloed op de hypotheek 

Heb jij jouw woning recent geïsoleerd of heb je nieuwe zonnepanelen? Dan kan de woningwaarde flink zijn gestegen. Dit kan invloed hebben op de voorwaarden van je hypotheek van een nieuwe woning of van je huidige huis. Verschillende hypotheekverstrekkers wegen het energielabel mee in de voorwaarden van de financiering, dit omdat het label tevens in het taxatierapport wordt meegenomen. Zij rekenen dan bijvoorbeeld een lagere rente bij een goed energielabel.

Wanneer je dus grote stappen hebt gezet betreffende het verduurzamen kan het verstandig zijn om een afspraak te maken voor een oriëntatiegesprek met een hypotheekadviseur. Samen kan er gekeken worden hoeveel de woningwaarde gestegen is en of dit financiële voordelen kan hebben op de hoogte van de rente. Ook kun je plannen betreft het verduurzamen van je nieuwe woning al tijdens een hypotheekgesprek in kaart brengen voordat de financiering wordt aangevraagd.

 

Bronnen: (Funda, 2023), (Rijksoverheid, 2023), (NVM, 2023)