Hypotheekadviseur

Hypotheekadviseur

Een huis kopen is misschien wel de grootste financiële aankoop in je leven. Om dit te financieren is het meestal nodig om een hypotheek af te sluiten. Dit is een langdurige lening, die meestal voor een tijd van 30 jaar wordt afgesloten. Het afsluiten van een hypotheek is niet iets wat je dagelijks doet. Het is verstandig om hier hulp bij te krijgen van een hypotheekadviseur, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen over de soort hypotheek die je uiteindelijk afsluit.

 

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een hypotheekadviseur helpt je bij het afsluiten van een hypotheek. De hypotheekadviseur geeft hierbij persoonlijk advies en bespreekt alle mogelijkheden die er zijn m.b.t. het afsluiten van een hypotheek. De hypotheekadviseur is de bemiddelaar tussen jou en de hypotheekverstrekker (bank), waarbij het hele proces geregeld wordt door de hypotheekadviseur. Op basis van alle aangeleverde gegevens en onderzoek naar uw persoonlijke situatie, gaat een hypotheekadviseur voor jou op zoek naar de best passende hypotheek en regelt hierbij alle zaken rondom dit proces. Uiteindelijk wil je een hypotheek die het beste bij jou situatie past, onder de beste voorwaarden en met de laagste rente. Tijdens de looptijd van de hypotheek kunnen er zaken veranderen, zoals arbeidsongeschiktheid, pensioen, een scheiding of overlijden. Deze factoren neemt een hypotheekadviseur tevens mee in de keuze voor een hypotheek, zodat je niet voor onverwachte situaties komt te staan.

Vragen die aan bod komen bij het afsluiten van een hypotheek en waar een hypotheekadviseur advies over geeft zijn o.a.:

  • Voor welke looptijd wil ik een lening afsluiten?
  • Wat voor soort hypotheek wil ik afsluiten? Bijvoorbeeld een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek?
  • Wil ik een hypotheek met NHG Garantie?
  • Wat worden mijn (nieuwe) hypotheeklasten?
  • Wil ik rentevaste periodes of een variabele rente?
  • Welke verzekeringen dien ik af te sluiten?

Nadat o.a. bovenstaande vragen goed in beeld zijn gebracht, kan er een keuze gemaakt worden voor een hypotheek en kan het proces in gang worden gezet om de hypotheek rond te krijgen. Verstandig is om een hypotheekadviseur in te schakelen voordat er een woning is aangekocht. Dit om vooraf helder te hebben wat er precies geleend kan worden en zodat er snel geschakeld kan worden wanneer een woning wordt aangekocht.

 

Waarom een hypotheekadviseur?

Financiële vraagstukken zijn vaak ingewikkeld. Daarom is het fijn om met iemand om de tafel te zitten die alle ins en outs van dit vakgebied kent. Een verkeerde beslissing kan veel kosten met zich meebrengen. Door de besparing van de kosten die je met behulp van een hypotheekadviseur kunt maken, worden de kosten van de hypotheekadviseur gemakkelijk terugverdiend.  

Iemand die beschikt over actuele kennis en op de hoogte is van recente wet- en regelgeving binnen dit vakgebied, kan optimaal kijken naar wat alle mogelijkheden zijn en welke hypotheek het beste aansluit bij iemands persoonlijke situatie.

Daarnaast geeft het inschakelen van een hypotheekadviseur rust en zekerheid. Dit geldt vooral wanneer je een hypotheekadviseur vroeg genoeg in het aankoopproces inschakelt.

 

Hypotheek afsluiten zonder hypotheekadviseur

Het is niet verplicht om een hypotheekadviseur in te schakelen. Je kunt dit ook zelf regelen. Het zelf afsluiten van een hypotheek wordt execution only genoemd. Een voorwaarde om dit zelf te kunnen doen is dat je voldoende kennis bezit. Bij de geldverstrekker wordt een (online) ervaringstoets gedaan om je kennis aan te tonen. Op basis van de antwoorden wordt gekeken of de hypotheek zelf geregeld mag worden.

Het is echter niet altijd verstandig om zelf een hypotheek af te sluiten. Een verkeerde keuze voor een hypotheek kan je namelijk veel geld kosten. Wanneer je zelf een hypotheek gaat afsluiten, zal je elke bank apart moeten benaderen om een offerte aan te vragen, een hypotheekadviseur kan in één keer een voorstel opvragen bij de verschillende banken.

Niet bij alle geldverstrekkers is het mogelijk om zelf een hypotheek te regelen. Er is dus een beperkter aanbod. Hierdoor kan het zijn dat er een hypotheek wordt afgesloten die niet het voordeligst is of het beste bij je persoonlijke situatie past.

 

Wat kost een hypotheekadviseur?

De kosten van een hypotheekadviseur is afhankelijk van uw situatie. De complexiteit van de af te sluiten hypotheek speelt tevens mee. Gemiddeld kost een hypotheekadviseur tussen de € 2.000 en € 2.500. Voor ondernemers komt er meestal een toeslag bij wegens de complexiteit. Ook een doorstromer betaalt een hoger bedrag dan een starter. De advieskosten van een hypotheekadviseur zijn wel aftrekbaar van de belasting. Wanneer je zelf een hypotheek afsluit betaal je gemiddeld € 1.000 aan afsluitkosten aan de geldverstrekker.

 

Focus Hypotheken

Bij ons kun je tevens terecht voor financieel advies. Wij werken hiervoor samen met een betrouwbare hypotheekadviseur, waarmee wij al voor een langere tijd goede ervaringen hebben. Focus Hypotheken geeft onder andere financieel advies over uw hypotheek en verzekeringen. Focus Hypotheken is een volledig onafhankelijk advieskantoor, die met alle geldverstrekkers samenwerkt. Focus Hypotheken denkt volledig mee met de klant en maakt gebruik van geautomatiseerde systemen, waardoor processen sneller verlopen en er meer aandacht is voor de klant. Wanneer er wordt overwogen een hypotheekadviseur in te schakelen of er een oriëntatiegesprek gewenst is, kan Beaufort ERA Makelaars een gratis en vrijblijvend gesprek met Focus Hypotheken voor jou inplannen.

 

Bronnen: (consumentenbond, 2023) (Kremer Pensioen- en Risicoadviseurs, 2023) (Jeroen Hypotheekadvies, 2023) (Consumentenbond, 2023).