Een nieuwe sfeer in huis: een stappenplan voor het behangen van jouw kamer

Behang

Behangen is een geweldige manier om snel en effectief een frisse nieuwe look te creëren in je interieur. Het kan hierbij gaan om een hele muur, maar juist ook om een accent. Neem de tijd, volg de stappen en style binnen no-time je interieur. Wij geven een stappenplan om een goed eindresultaat te bereiken.

 

Stap 1: Een goede voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding is essentieel voor een succesvol behangproject. Inspecteer de muren en zorg ervoor dat ze schoon, droog en glad zijn. Vul eventuele gaten of scheuren op en schuur vervolgens de oneffenheden weg. Verwijder ook oude behangresten en maak de muur stof en vetvrij. Dit zorgt voor een gladde basis en een langdurig resultaat.

 

Stap 2: Kies het juiste soort behang

Er zijn verschillende soorten behang te verkrijgen, zoals papierbehang, vinylbehang en vliesbehang. Kies het type dat het beste past bij jouw smaak en de functie van het behang en de kamer. Vinylbehang is bijvoorbeeld gemakkelijker schoon te maken en daarom geschikt voor keukens of badkamers.

 

Stap 3: Meet en snijd op maat

Meet de hoogte en breedte van elke wand en bereken de totale oppervlakte. Zorg ervoor dat je voldoende rollen koopt, met een extra marge voor snijverlies. Om behang nauwkeurig te snijden, meet en markeer je de juiste lengte, teken je een rechte snijlijn met een liniaal en snijd je vervolgens voorzichtig langs de liniaal met een scherp mes. Houd rekening met de patronen op het behang. Zorg dat stroken mooi op elkaar aansluiten. Het is handig om een snijmat te gebruiken voor het scherp houden van je mes en om je werkoppervlak te beschermen.

 

Stap 4: Lijm aanbrengen

Het is belangrijk om de juiste soort behanglijm te gebruiken die past bij het soort behang. Wanneer je de verkeerde lijm gebruikt, kunnen verschillende problemen optreden. Er kunnen bijvoorbeeld luchtblazen ontstaan, het behang blijft niet plakken of het behang zit zo vast dat het nauwelijks meer te verwijderen is op een later moment. De lijm moet rechtstreeks op de muur of juist op het behang worden aangebracht. Dit hangt af van het soort behang.

 

Stap 5: Het behang aanbrengen

Begin bovenaan de muur en plaats het behang zorgvuldig tegen de muur. Werk van boven naar beneden. Gebruik een behangborstel om luchtbellen te verwijderen, het behang glad te strijken en de overtollige lijm te verwijderen. Herhaal deze stappen met de volgende stroken, waarbij je zorgt voor een overlap van ongeveer 5 cm. Indien je hebt gekozen voor een behang met patronen, zorg er dan voor dat de patronen goed in elkaar overlopen.

 

Stap 6: De afwerking

Wanneer het behang is aangebracht, snijd je het overtollige behang aan de boven- en onderkant af met een scherp mes. Gebruik hierbij een liniaal voor rechte snijranden. Verwijder ook de eventuele lijmresten met een vochtige spons. Controleer de hoeken en randen en maak indien nodig aanpassingen.

 

Stap 7: Laat het rusten

Laat het behang volledig drogen voordat je meubels terugplaatst of de ruimte weer intensief gaat gebruiken. Dit kan enkele uren tot een dag duren, afhankelijk van het type behang en de omgevingstemperatuur.

Met dit stappenplan ben je goed op weg naar een professioneel resultaat. Wees geduldig en wees trots op je eigen handwerk.