Veilig en betaalbaar je asbestdak vervangen

Asbestdak

Asbestdaken zijn in veel oudere gebouwen nog steeds aanwezig omdat ze van een uitstekend isolerend en brandwerend materiaal zijn. Het nadeel van asbest is dat als het afbrokkelt het kankerverwekkende vezels vrijgeeft die bij inademing ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. In sommige gevallen kun je asbest zelf verwijderen. Het vervangen van een asbestdak hoeft daarom niet altijd duur te zijn.

 

Het herkennen van asbest

Om asbest te kunnen verwijderen, moet je asbest eerst herkennen. Asbest komt in vele vormen voor. Op daken wordt het meestal aangetroffen in de vorm van golfplaten. Vaak staat er een code op de voorlaatste golf van de plaat. Als de code begint met de letters NT, AF, AFM, NA, AP of AV bevat het blad geen asbest. Als de code begint met AT, NF of CAF heb je minder geluk en is het asbest. Zonder golfplaten op uw dak zal asbest moeilijker te detecteren zijn. Asbest kan ook met andere materialen worden gemengd, waardoor het met het blote oog niet waarneembaar is. Soms lijkt het op gewoon cement. Als uw dak van voor 1994 is, is de kans groot dat er asbest aanwezig is. Raadpleeg bij twijfel altijd een professional. Zet in geen geval zomaar een zaag in je dak. Dat is te riskant.

 

Het asbestdak zelf verwijderen?

In de meeste gevallen moet de asbestverwijdering worden uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf. In sommige gevallen kunt u zelf asbest verwijderen. Het hangt echter af van de hoeveelheid en de toestand van het asbest. De oppervlakte mag in ieder geval niet groter zijn dan 35 vierkante meter. Ook moet het dak vastgemaakt zijn met bouten zijn en niet zijn verweerd. Ook als amateur-doe-het-zelver moet je bovendien strikte veiligheidsvoorschriften volgen om asbestdakbedekking veilig te verwijderen. Doe bijvoorbeeld een mondkapje om en een plastic pak aan. Als je besluit om het asbestdak zelf te verwijderen, is er op Milieu Centraal een compleet stappenplan te vinden om de gezondheidsrisico’s te minimaliseren.

 

De kosten beheersen

Eén van de grootste zorgen bij het vervangen van een asbestdak zijn de kosten. Hier zijn enkele tips om uw rekeningen laag te houden.

 

Offertes vergelijken

Vraag offertes aan bij meerdere aannemers en vergelijk deze zorgvuldig. Zorg ervoor dat alle kosten zijn meegenomen, inclusief verwijdering, afvalverwerking en een nieuw dak.

 

Subsidies en financiële hulp

Neem contact op met de lokale overheid om te ontdekken of er subsidies of financiële hulp beschikbaar zijn voor het verwijderen van asbestdaken.

 

Planning

Plan de vervanging van het asbestdak voor uw dakdekker buiten het hoogseizoen. Dit zou kunnen leiden tot lagere arbeidskosten.

 

Kwaliteit boven kwantiteit

Kies hoogwaardige materialen en vakmanschap, zelfs als dit in eerste instantie duur lijkt. Een goed geïnstalleerd nieuw dak gaat langer mee en bespaart je op de lange termijn geld.

 

De gevolgen van nietsdoen

Het kan verleidelijk zijn om de vervanging van asbest uit te stellen vanwege de kosten, maar dit kan ernstige gevolgen hebben. Allereerst is er natuurlijk het gezondheidsrisico. Naarmate het dak ouder wordt, neemt de kans op het vrijkomen van asbestvezels toe.

Er kunnen ook verzekeringsproblemen zijn. Als uw dak bijvoorbeeld beschadigd raakt door een brand en er asbest verwijderd moet worden, dekt uw verzekering dit mogelijk niet. Woningen met asbest hebben tevens een negatieve invloed op de waarde van de woning. Vanwege gezondheidsrisico’s en verwijderingskosten hebben woningen met asbestdaken vaak een lagere waarde dan woningen zonder asbest.

De kosten kunnen een probleem zijn, maar er zijn manieren om dit te beheersen. Het negeren van asbestproblemen kan ernstige gevolgen hebben, dus wees proactief en zorg voor een veilige en kosteneffectieve dakvervanging. Het vervangen van uw asbestdak is niet alleen een veilige beslissing voor uw gezondheid, maar bespaart u op de lange termijn ook geld.