Een appartement kopen in Nijmegen

Nijmegen staat bekend om haar rijke historie, sfeervolle binnenstad en de prachtige natuurgebieden eromheen. Het is dan ook geen verrassing dat mensen ervoor kiezen om een appartement te kopen in deze levendige stad. Dit is echter een grote en belangrijke beslissing. Niet alleen omdat het één van de grootste financiële investeringen in je leven is, maar ook omdat jouw nieuwe thuis een grote impact op je dagelijks leven zal hebben. Overweeg jij ook om een appartement in Nijmegen of omgeving te kopen? Wij lichten enkele tips en aandachtspunten toe.

 

Bepaal de locatie

Nijmegen heeft verschillende wijken, met elk zijn eigen karakter en voorzieningen. Van het bruisende stadscentrum tot rustige buitenwijken als Nijmegen-Oost of Nijmegen-Zuid. Of je nu kiest voor een karakteristiek appartement in het centrum of een nieuwbouwappartement in een rustige wijk, Nijmegen heeft hierin veel mogelijkheden. De waarde van een appartement wordt sterk beïnvloed door de locatie. Bedenk goed in welke wijk je wilt wonen en wat voor jou belangrijk is. Bijvoorbeeld de nabijheid van het station, veel winkels in de omgeving, of juist een buurt met wat meer natuur. Houd ook rekening met toekomstige ontwikkelingen in de omgeving.

 

Bepaal je budget

Voordat je begint met zoeken, is het handig om je maximale hypotheek te berekenen. Houd ook rekening met bijkomende kosten zoals notariskosten, overdrachtsbelasting, eventuele verbouwingskosten en de maandelijkse servicekosten. Het is verstandig om een hypotheekadviseur in te schakelen vóórdat er een appartement wordt aangekocht, zodat er snel geschakeld kan worden wanneer je een bod wilt uitbrengen.

 

Onderzoek de Vereniging van Eigenaren (VvE) 

Bij het kopen van een appartement in Nijmegen word je automatisch lid van de VvE. Dit orgaan is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het gebouw. Het is van groot belang om te weten hoe de VvE functioneert en of deze actief en gezond is. Hierna volgen enkele aspecten die onderzoek dienen te worden.

 

  • Lees de notulen van recente vergaderingen om een beeld te krijgen van eventuele interne conflicten of lopende zaken;
  • Bekijk of er een duidelijk Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP) is opgesteld en of er gebreken of lopende reparaties zijn;
  • Controleer de jaarrekeningen en begrotingen om inzicht te krijgen in de inkomsten, uitgaven en eventuele schulden;
  • Bekijk de reglementen en hoe de besluitvorming geregeld is. De besluitvorming binnen de VvE kan invloed hebben op het woongenot en vrijheid als appartementsbewoner;
  • Controleer de afgesloten verzekeringen. Controleer hierbij of de verzekeringen up-to-date zijn en of ze voldoende dekking bieden;
  • Kijk naar de financiële status. Een gezonde VvE heeft voldoende reserve voor toekomstig onderhoud en reparaties. Indien er niet voldoende geld beschikbaar is, kunnen er onverwachte extra bijdragen worden gevraagd aan de appartementseigenaren.

 

Servicekosten

Naast de maandelijkse hypotheeklasten zul je maandelijks een bijdrage aan de VvE moeten betalen. Deze servicekosten zijn bedoeld voor de gezamenlijke kosten die gemaakt worden voor het beheer, onderhoud en de exploitatie van het gebouw. Hierbij kun je denken aan: energiekosten, schoonmaakkosten, verzekeringen, onderhoud en toekomstige onderhoudsplannen. De exacte hoogte en samenstelling van de servicekosten variëren per VvE en zijn afhankelijk van de behoeften en besluiten van de eigenaars.

 

Openbaar vervoer en parkeren

Bij het kopen van een appartement in Nijmegen is het van belang om te kijken naar de mogelijkheden betreffende het openbaar vervoer en parkeren. Nijmegen heeft gelukkig een goed openbaar vervoersnetwerk. Kijk naar de verbindingen vanuit jouw potentiële nieuwe buurt. Als je een auto hebt, onderzoek dan de parkeermogelijkheden en eventuele parkeervergunningen. Is er een parkeerplek inbegrepen? Zo niet, wat zijn de mogelijkheden en kosten voor parkeren in de omgeving?

 

Schakel een aankoopmakelaar in

Een aankoopmakelaar kan je helpen om een geschikt appartement in Nijmegen te kopen. Vooral in een krappe huizenmarkt kan het moeilijk zijn een geschikt appartement te vinden en daar ook nog eens een goede prijs voor te betalen. Een aankoopmakelaar kent de huizenmarkt in Nijmegen en weet wat er op de markt speelt. Met behulp van zijn netwerk en de landelijke NVM database gaat hij op zoek naar het ideale appartement op basis van de opgegeven criteria. Daarnaast adviseert een aankoopmakelaar over eventuele gebreken van het appartement, de marktwaarde en aankoopstrategie. Ook de administratieve en juridische zaken omtrent het aankoopproces worden afgehandeld.

 

 Bronnen: (NVM, z.d.), (VvE belang, z.d.), (Vereniging Eigen Huis, z.d.).