Heeft beleggen in vastgoed in de toekomst nog zin?

Vandaag heb ik weer een appartement verkocht voor een cliënte. Voor € 46.000 boven de vraagprijs. Had ik er maar een paar van, zult u zeggen! Maar ondanks de hoge biedingen zijn beleggers momenteel wat afwachtend.

 

Veranderende wetgeving

Het kabinet heeft de contouren van de beoogde vermogensrendementsheffing op basis van werkelijk rendement bekend gemaakt in september 2023. De intredingsdatum is inmiddels al verplaatst naar 1 januari 2027. Deze datum was oorspronkelijk 1 januari 2025.

Tot en met 2016 had je in box 3 te maken met een forfaitair rendement van 4 % waarover je, als belastingplichtige, belasting was verschuldigd. Het ging om een inschatting van een risicovrij reëel rendement waarvan verwacht werd dat rendement gemakkelijk te kunnen behalen over een langere periode. Daarom werd box 3 ook wel de ‘pretbox’ genoemd.

 

Het nieuwe stelsel

Bij het vormgeven van het nieuwe stelsel gaat het kabinet uit van een vermogensaanwasbelasting. De waardeontwikkeling wordt hierdoor elk jaar in de heffing betrokken in plaats van in het jaar waarin het onroerend goed wordt verkocht.

Hierbij geldt voor woningen de WOZ waarde aan het begin van 2027. Voor overige onroerende zaken geldt de waarde in het economische verkeer. Het verschil tussen de verkoopprijs en de verkrijgingsprijs wordt bij verkoop in de heffing betrokken.

Het toekomstige stelsel in box 3 zal dus aansluiten bij het daadwerkelijke rendement. Wat precies de gevolgen kunnen zijn vanaf 2027 voor beleggers weten we zodra het wetsvoorstel is aangenomen. Begin 2025 wordt het wetsvoorstel verwacht.

 

Hulp bij beleggingen?

Beaufort Makelaars kan u naast de reguliere makelaars activiteiten rondom vastgoed ook adviseren omtrent beleggingen in vastgoed.