WOZ-waarde

Stijgende WOZ-waarde

Wat is de WOZ-waarde?

De WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) bepaalt hoeveel belastingen je jaarlijks moet betalen. Verschillende instanties gebruiken de WOZ-waarde voor het heffen van belastingen:

  • de Belastingdienst: inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, erf- en schenkbelasting en verhuurderheffing;
  • de waterschappen: waterschapsysteemheffing gebouwd;
  • de gemeenten: onroerende-zaakbelastingen (OZB) en soms voor rioolheffing, afvalstofheffing en bedrijveninvesteringszones (BIZ).

Hoe hoger de WOZ-waarde is, hoe meer belasting je moet betalen. Gemeenten waarderen elk jaar opnieuw alle onroerende zaken in Nederland.

Op de WOZ-beschikking die je ontvangt van de gemeente staat de WOZ-waarde van je woning of andere onroerende zaak (huis, garage of ander gebouw). De beschikkingen worden jaarlijks rond eind februari verstuurd. Wanneer je de WOZ-beschikking nog niet hebt ontvangen, kan je via WOZ-waardeloket een kopie aanvragen. De WOZ-waarde is voor iedereen openbaar.

 

Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?

De waardebepaling van de WOZ loopt een jaar achter. De WOZ-waarde die je dit jaar ontvangt, gaat dus over de waarde van jouw woning op 1 januari 2022. 1 januari is de jaarlijkse waardepeildatum. De waarde van de woning wordt bepaald aan de hand van een taxatie door de gemeente. Eerst worden verschillende waarden door een computerprogramma berekend. Vervolgens controleert een taxateur van de gemeente de verschillende berekeningen. Indien nodig wordt de waarde aangepast door de taxateur.

Er zijn een aantal criteria die invloed hebben op de vastgestelde waarde van de woning:

  • De ligging van de woning;
  • Het type woning of pand;
  • De afwerking van de woning;
  • Gebruiksoppervlakte woonruimte;
  • Kaveloppervlakte;
  • Speciale kenmerken van de woning (uitbouw, dakkapel);
  • De verkoopprijzen van vergelijkbare woningen rond de tijd van de meting (1 januari 2022).

Voor bedrijfspanden gebruikt de gemeente andere taxatiemethoden die bijvoorbeeld uitgaan van de verhuurwaarde of de herbouwwaarde.

Het taxatieverslag van de woning of het bedrijfspand kan worden opgevraagd bij de gemeente. Gemeenten sturen het taxatieverslag soms ook mee bij de WOZ-beschikking.

De Waarderingskamer controleert en beoordeelt of de gemeenten de Wet Waardering Onroerende zaken (Wet WOZ), waarin alle regels staan beschreven rondom de waardering van onroerende zaken, goed uitvoeren.

 

Stijging WOZ-waarde

De afgelopen jaren zijn de WOZ-waardes gestegen. Omdat de huizenprijzen de afgelopen jaren zijn gestegen, zijn ook de WOZ-waardes gestegen. Echter betekent dit niet dat de belasting evenredig is gestegen met de waarde van de woning. Als de waarde van de woning met 15 % is gestegen, betekent dit niet dat je ook 15 % meer belasting moet betalen. De meeste gemeentes hebben namelijk de belastingtarieven verlaagd.

Tussen de waardepeildatum 1 januari 2021 en 1 januari 2022 is er landelijk een gemiddelde stijging van de WOZ-waarde van 17 %. In Nijmegen bedraagt de stijging 18.4 %.

 

Onroerendezaakbelasting (OZB)

De onroerende-zaakbelasting (OZB) is een belasting die u betaalt over de waarde van onroerend goed. Denkt u hierbij aan woningen, bedrijven, kantoren en winkels. De OZB is een percentage van de WOZ-waarde. Voor de onroerendezaakbelasting is de situatie op 1 januari leidend. Ben je op 1 januari eigenaar of huurder van de woning? Dan moet jij de aanslag voor dat jaar betalen. Een verhuizing heeft hier geen invloed op. Wel is het gebruikelijk dat de notaris een deel van de belasting verrekent met de nieuwe eigenaar. Dit mogen koper en verkoper echter onderling kortsluiten.

 

Woning aangekocht zonder NHG-Garantie

Als de WOZ-waarde van jouw woning is gestegen en je hebt een hypotheek afgesloten zonder NHG-Garantie, dan kan dit mogelijk in jouw voordeel werken. Veel mensen die geen hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) hebben, betalen een risico-opslag op hun hypotheekrente. Deze opslag is mede afhankelijk van de waarde van de woning. Hoe meer je huis waard is, hoe minder risico-opslag je betaalt. 

Als je een huis hebt gekocht van € 350.000 en toen een hypotheek hebt afgesloten voor dat bedrag, dan kan het zijn dat je 0,45% extra hypotheekrente moest betalen. Is jouw woning 20% gestegen in waarde, dan wordt de risico-opslag met bijvoorbeeld wel 0,15% verlaagd. Op een hypotheek van € 350.000 wordt dan € 525 per jaar bespaard. Wil je een lagere risico-opslag omdat de waarde van je woning is gestegen? Dan moet je dit zelf aanvragen bij de bank. Op dat moment wordt er gevraagd naar je WOZ-beschikking.

 

WOZ-waarde check

Binnen zes weken nadat je de WOZ-waarde beschikking hebt ontvangen, kan je bezwaar aantekenen. Twijfel jij of je voor de juiste waarde bent aangeslagen en wil jij dat de WOZ-waarde wordt verlaagd? U kunt via de WOZ-waarde check gratis en gemakkelijk bezwaar aantekenen! Wijkt de WOZ-waarde inderdaad af van de waarde die de gemeente bepaald heeft? Dan wordt er een bezwaarschrift naar de gemeente verzonden.

 

Bronnen: (Rijksoverheid, 2023), (WOZ-datacenter, 2023), (Gemeente Nijmegen, 2023) (Waarderingskamer, 2023) (Samenwerking Belastingen Walcheren-Schouwen-Duiveland, 2023)