Een pand kopen met de ‘as is, where is’ clausule

As is, where is clausule

Wanneer je een woning of bedrijfspand aankoopt, kun je de volgende term tegenkomen: ‘as is, where is’ clausule. Echter wordt deze clausule niet altijd volledig begrepen. Als mogelijke koper van onroerend goed moet je goed opletten bij het lezen van deze clausule. Het kan een aanzienlijke invloed hebben op zowel kopers als verkopers en het is cruciaal om de implicaties ervan te begrijpen voordat een definitieve overeenkomst wordt gesloten. Laten we eens dieper ingaan op wat deze clausule precies inhoudt en waarom het belangrijk is.

 

De onderzoeksplicht van koper

Voordat een pand wordt aangekocht, moet je als koper onderzoek doen naar wat je precies koopt. Van een koper wordt namelijk verwacht dat je bijvoorbeeld eerst goed kijkt naar de bouwkundige staat voordat je tot aankoop over gaat. Met een bouwkundige keuring voor de aankoop, kun je aan je onderzoeksplicht voldoen. Met de uitkomsten uit deze keuring kan een koper besluiten wel of niet te kopen. Tevens kan een tegenvallende bouwkundige staat aanleiding zijn om weer het gesprek aan te gaan met de verkopers over de geboden prijs.

 

Wat betekent de ‘as is, where is’ clausule?

Deze clausule wordt opgenomen in de koopovereenkomst ter bescherming van de verkopers en geeft aan dat de koper het pand aanvaardt in de huidige staat, zonder dat de verkoper verplicht is om eventuele gebreken te herstellen of op te lossen. De verkoper is niet verantwoordelijk voor eventuele gebreken die na de overdracht naar voren komen en is dus beschermd tegen latere claims met betrekking tot gebreken in het pand.

Deze clausule kan bijvoorbeeld worden gebruikt bij oudere panden in slechte staat, die nog gerenoveerd moeten worden. Mogelijk heeft de woning gebreken door ouderdom of achterstallig onderhoud, die op het moment van koop niet zichtbaar zijn. Bij het afbreken van de voorzetwanden kom kom je er bijvoorbeeld achter dat de muren in een slechte bouwkundige staat verkeren.

Ook bevordert de clausule de transparantie en vermindert geschillen tussen kopers en verkopers. Het dwingt beide partijen om de staat van het onroerend goed zorgvuldig te overwegen en om eventuele risico's volledig te begrijpen voordat zij een overeenkomst sluiten.

 

Het melden van bestaande gebreken

De clausule pleit de verkopers echter niet vrij van de mededelingsplicht. Als de verkopers op het moment van verkoop op de hoogte zijn van bepaalde gebreken, dan moeten zij dat wel melden. Ook met de ‘as is, where is’ clausule zijn de verkopers nog steeds aansprakelijk te stellen voor financiële schade door het niet voldoen aan de mededelingsplicht.

 

Opletten bij deze clausule

Heb je interesse in een pand met deze clausule? Dan moet je als koper goed opletten omdat kopers mogelijk gebreken of problemen met het pand erven zonder enige mogelijkheid om compensatie te eisen van de verkoper. Zorg dat je van te voren goed uitzoekt wat je koopt. Verkopers kiezen namelijk bewust voor de ‘as is, where is’ clausule. Het is daarom van belang voor kopers om een grondige inspectie van het pand uit te voeren voordat zij akkoord gaan met de clausule. Een bouwkundige keuring kan hier onderdeel van zijn. Deze keuring geeft je echter maar een indruk van de kosten die je kunt verwachten.

Door een bezichtiging in te plannen met een aannemer, kun je ook extra inzicht krijgen. De aannemer kan zich namelijk een beeld vormen van de kosten die je moet verwachten door de verbouwing. Ook de aannemer kan niet alle gebreken uitsluiten, maar twee partijen met bouwkundige inzichten zien meer dan één. Maak bij voorkeur ook gebruik van een aankoopmakelaar. Een aankoopmakelaar is een expert die je kan wijzen op nadelen van het huis en mogelijk weet de makelaar ook meer over de historie van de woning. De lokale makelaar kent de huizen in de buurt vaak goed en kan jou voorzien van een eerlijk advies.