Welke bouwkundige gebreken komt een aankoopmakelaar tegen?

Bouwkundige gebreken zijn een stille bedreiging voor kopers van een nieuwe woning. Het is belangrijk om een woning goed te keuren op haar bouwkundige staat voordat je overgaat tot een definitieve aankoop. Zonder een goede bouwkundige beoordeling kunnen na de aankoop namelijk verschillende gebreken naar voren komen, die tevens kunnen zorgen voor onverwachtste kosten. Wij vertellen je meer over deze gebreken en hoe een aankoopmakelaar jou hierbij kan helpen.

 

Wat zijn de meest voorkomende bouwkundige gebreken?

Bouwkundige gebreken kunnen variëren van relatief kleine problemen tot ernstige structurele tekortkomingen. De aard en ernst van de gebreken hangen sterk af van factoren zoals de leeftijd van het gebouw, de kwaliteit van de oorspronkelijke bouw, het klimaat en het onderhoud. Hieronder worden een aantal gebreken genoemd die een aankoopmakelaar tegenkomt.

Scheuren in muren

Scheuren in muren lijken misschien onschuldig, maar ze kunnen een teken zijn van structurele problemen. Het ontstaan van deze scheuren heeft verschillende oorzaken, zoals zetting van het gebouw, thermische uitzetting en samentrekking, vochtproblemen, funderingsproblemen, of zelfs constructiefouten. De ernst van de scheuren kan variëren van oppervlakkige scheurtjes tot diepe scheuren.

Vochtproblemen

Vochtproblemen, zoals lekkages en schimmelvorming, zijn veelvoorkomende bouwkundige gebreken. Vocht kan de structuur van een gebouw aantasten en leiden tot houtrot, corrosie van metaal en het aantasten van de luchtkwaliteit. Enkele oorzaken van vochtproblemen kunnen zijn: lekkages, opstijgend vocht, condensatie en slechte ventilatie.

Dakproblemen

Een ander veelvoorkomend bouwkundig gebrek zijn problemen met het dak. Daklekkages kunnen leiden tot waterschade aan het interieur van een gebouw en kunnen de isolatie aantasten. Het is belangrijk om regelmatig het dak te inspecteren en eventuele beschadigingen tijdig te herstellen om grotere problemen te voorkomen. Dakproblemen kunnen worden veroorzaakt door beschadigde dakbedekking, verstopte regenafvoer, slecht aangebrachte dakramen of constructiefouten.

Funderingsproblemen

De fundering vormt het fundament van een gebouw. Funderingsproblemen kunnen variëren van kleine scheuren tot verzakkingen en instabiliteit. Deze problemen kunnen worden veroorzaakt door bodemgesteldheid, waterproblemen of constructiefouten. Het herstellen van funderingsproblemen is vaak kostbaar en complex, maar van cruciaal belang voor de structurele integriteit van het gebouw.

Problemen aan elektrische installaties en leidingen

Bouwkundige gebreken beperken zich niet alleen tot de fysieke structuur van een gebouw. Slecht onderhouden elektrische installaties kunnen leiden tot kortsluitingen, brandgevaar en stroomstoringen. Lekkende leidingen kunnen waterschade veroorzaken en schimmelgroei bevorderen. Het laten inspecteren en onderhouden van deze systemen is dus van belang.

Houtrot en termieten

Houten structuren zijn gevoelig voor houtrot, vooral als ze niet goed zijn beschermd tegen vocht. Termieten kunnen ook aanzienlijke schade aan houten elementen veroorzaken, wat kan leiden tot structurele problemen.

Slechte isolatie

Onvoldoende isolatie kan leiden tot energieverlies, hoge stookkosten en oncomfortabele leefomstandigheden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat een gebouw goed geïsoleerd is om energie-efficiëntie te verbeteren.

 

Schakel de hulp van een aankoopmakelaar in

De bouwkundige staat heeft natuurlijk invloed op de aankoopprijs van een woning. Ook wil je niet voor verrassingen komen te staan nadat de woning is aangekocht. Het identificeren en begrijpen van eventuele bouwkundige gebreken die een woning kan hebben is dus een belangrijk aspect tijdens het aankoopproces. Een aankoopmakelaar heeft vaak uitgebreide kennis van de lokale vastgoedmarkt en kan u adviseren over de bouwkundige normen en voorkomende gebreken in het gebied. Aankoopmakelaars begrijpen welke bouwstijlen en materialen veelvoorkomend zijn en welke specifieke problemen zich daarbij kunnen voordoen. Op basis van de bevindingen van de bouwkundige inspectie kan jouw aankoopmakelaar u adviseren over de beste manier om met eventuele gebreken om te gaan. Ze kunnen namens jou onderhandelen met de verkoper om reparaties of prijsaanpassingen te regelen. Het hebben van een aankoopmakelaar aan jouw zijde kan helpen om weloverwogen beslissingen te nemen en de risico's te minimaliseren wanneer je een woning koopt.

Daarnaast moet je als potentiële koper tijdens een bezichtiging de woning vaak binnen 30 minuten beoordelen. Hierbij moet tevens nauwkeurig gekeken worden of de woning in een goede bouwkundige staat verkeert. Dit is een moeilijke opgave als je geen ervaring hebt met het aankopen van een huis. Het is prettig om tijdens een bezichtiging een aankoopmakelaar mee te nemen die wat taken uit handen kan nemen.

  

Voer een bouwkundige keuring uit

Een aankoopmakelaar kan u ook helpen bij het regelen van een bouwkundige keuring van het pand. Ze werken vaak samen met professionele inspecteurs die de woning grondig onderzoeken op bouwkundige gebreken en hierbij een officieel rapport uitbrengen. Dit rapport geeft een overzicht van eventuele gebreken, de ernst ervan en mogelijke kosten voor herstelwerkzaamheden. Een bouwkundige keuring kan als ontbindende voorwaarden worden meegenomen in de koopovereenkomst tijdens de aankoop. Op basis van het rapport kan je als koper beslissen of je de koop van de woning doorzet, wilt onderhandelen over de prijs of afziet van de koop.