De makelaar en zijn dagelijkse praktijken
Het beoordelen van de zolderverdieping
In dit blog neem ik u mee in mijn dagelijkse werkzaamheden. Deze keer bespreek ik de bouwkundige keuring van een zolderverdieping. Als aankoopmakelaar kopen wij veel nieuwe woningen aan voor kopers. Een potentiële koper van een woning moet binnen 20 à 25 minuten het huis bezichtigen en dan ook nog beoordelen of de woning bouwkundig in een goede staat verkeerd. Een moeilijke opgave als je geen ervaring hebt met het aankopen van een huis. Als potentiële koper ben je al druk met het beoordelen van de ruimtes, waarbij er te veel indrukken zijn om alles goed op te slaan. Een professionele aankoopmakelaar is daarbij onmisbaar. In dit blog neem ik u mee in de stappen die doorlopen worden bij de bouwkundige keuring van een zolderverdieping.
Stap 1: Makelaar controleert de dakconstructie
Meestal starten we op de zolderverdieping. We kijken dan eerst naar de constructie: is het een sporenkap, een gordingenkap, een scharnierkap of mogelijk een plat dak? Bij iedere dakconstructie is het belangrijk om te beoordelen in welke staat deze verkeerd. Zijn er spatkrachten werkzaam geweest? Bij schuine of gebogen onderdelen in een constructie kunnen zijwaartse of horizontale krachten optreden die scheurvorming kunnen veroorzaken.
Stap 2: Makelaar controleert de isolatie van de kap
Vervolgens gaan we naar de kap. Is deze geïsoleerd? Standaard vanaf de bouw? Bij welke bouwperiode is de isolatie goed of matig? Een kier tussen isolatieplaten of dekens verlaagt het energievoordeel van isolatie en kan condensatie geven in de constructie. Is de isolatie aan de buitenzijde aangebracht of aan de binnenzijde van de constructie? Is er een dampopen folie of dampremmende folie toegepast? Is het een koud dakconstructie of een warm dak? Als er geen of op verkeerde wijze folie is aangebracht kan het vocht zich ophopen in de constructie met alle gevolgen van dien.
Een duurzame woning wordt in deze tijd steeds belangrijker. Daarom is het extra belangrijk goed naar maatregelen te kijken om uw woning te verduurzamen. Een goed geïsoleerd dak zorgt voor veel energiebesparing van de woning. Meer over energielabels is te lezen op de volgende pagina: energielabels.
Stap 3: Makelaar controleert de dakbedekking
Om te beoordelen of de dakbedekking aan de buitenzijde goed is aangebracht moet je dit bij voorkeur vanaf een geopend raam of dakvenster, of vanaf de straat beoordelen. Zijn de pannen van klei, beton of kunststof? Dienen deze geschud te worden? Zijn de pannen aan het splinteren of is er sprake van mosvorming? Hebben de nokvorsten of hoekkepers een goede aansluiting? Bij een dakkapel of een platdakconstructie wordt meestal bitumen (materiaal) toegepast. Vroeger was dat mastiek, tegenwoordig ook EPDM folie. Is er sprake van craquelé of plooivorming? Zo ja wat is de levensduur van die verschillende dakbedekkingen? Zijn de loodslabben nog in een dusdanige staat dat ze een waterdichte aansluiting geven bij een schoorsteen of een dakvenster? Ziet de goot er nog goed uit? Hoe is het zink dat op het dak aanwezig is?
Beoordeling woning door uw makelaar
Al deze vragen worden door een makelaar meegenomen tijdens een bezichtiging. Natuurlijk kunt u een woning ook bouwkundig laten keuren door een keurbedrijf, maar niet altijd is daar tijd voor in een krappe huizenmarkt waar snel wordt gehandeld en overboden. Een bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde wordt dan niet altijd gewaardeerd door een verkopende partij. Wilt u ook hulp van een makelaar tijdens uw bezichtigingen? Vraag dan vrijblijvend een informatiegesprek aan.