De makelaar en zijn dagelijkse praktijken

Elektrische installatie

Het beoordelen van de elektrische installatie

Een belangrijke taak van een aankoopmakelaar is het beoordelen van de bouwkundige staat van een woning tijdens de bezichtigingen. Een aankoopmakelaar kan al snel beoordelen wat de status is. Ook de elektrische installatie dient te worden geïnspecteerd. Graag neem ik je mee in mijn dagelijkse werkzaamheden tijdens het keuren van een woning.

 

Wat is de staat van de elektrische installatie?

Als aankoopmakelaar voer ik tijdens een bezichtiging altijd een visuele inspectie uit op de elektrische installatie van een woning. Het beoordelen van de elektrische installatie kan natuurlijk het beste worden gedaan door een professionele elektricien of een gecertificeerd inspecteur. Deze personen hebben uiteindelijk de meeste kennis en ervaring op dit gebied.

Echter kan een aankoopmakelaar voor een eerste beoordeling de volgende stappen volgen:

  1. Stopcontacten: ik controleer of er voldoende stopcontacten zijn in de verschillende kamers van het huis. Hierbij wordt ook gekeken of deze werken en of ze veilig zijn.
  2. Aantal groepen: daarna controleer ik het aantal groepen dat aanwezig is in de groepenkast en of dit voldoende is voor de huidige elektrische belasting van de woning.
  3. Zekeringen: er wordt gecontroleerd of er nog oude smeltzekeringen aanwezig zijn in de groepenkast. Deze zijn namelijk verouderd en minder veilig dan moderne installatieautomaten.
  4. Overzichtelijkheid: ik controleer of de groepenkast overzichtelijk is en of er geen rommelige bedrading is. Een overzichtelijke groepenkast maakt het onderhoud en eventuele reparaties eenvoudiger en veiliger.
  5. Panelen: vervolgens worden de elektrische panelen gecontroleerd. Ik check of er geen ongebruikelijke geluiden of geuren zijn en of de bedrading er netjes en georganiseerd uitziet.
  6. Aardlekschakelaar: ik kijk of de aardlekschakelaar goed werkt. Dit is een belangrijk veiligheidskenmerk van de elektrische installatie en kan ernstig letsel voorkomen bij een elektrische schok.
  7. Bedrading: ook controleer ik of er geen beschadigde of verouderde bedrading is. Dit kan leiden tot oververhitting, kortsluiting en brand. Echter heb ik niet de mogelijkheid om de bedrading in de leidingen te beoordelen. Ik kan slechts een visuele inspectie uitvoeren daar waar de bedrading zichtbaar is. Bijvoorbeeld of er canvas bedrading zichtbaar is. Canvas bedrading is een type elektrische bedrading dat vroeger veel werd gebruikt in woninginstallaties, maar nu niet meer vanwege de veiligheidsrisico's die ermee gepaard gaan. Het bestaat uit geïsoleerde koperen draden die zijn omwikkeld met een geweven stoffen mantel van katoen, hennep of linnen. Deze stoffen mantel werd vaak behandeld met isolerende vernis om de bedrading te beschermen tegen vocht en beschadiging. Je kunt canvas bedrading herkennen aan de geweven stoffen mantel die de koperen draden omhult. De kleur van de stoffen mantel kan variëren, maar is meestal wit, grijs of beige. Canvas bedrading wordt meestal aangetroffen in oudere huizen die voor de jaren '60 zijn gebouwd. Het is belangrijk om te weten dat canvas bedrading niet meer voldoet aan de huidige veiligheidsnormen voor elektrische installaties en daarom moet worden vervangen door moderne bedrading.
  8. Ventilatie: als laatste controleer of er voldoende ventilatie is in de ruimtes waar elektrische apparaten worden gebruikt, zoals in de keuken of de badkamer.

 

Beoordelen van de kosten voor revisie van de elektrische installatie

Het beoordelen van de kosten voor de revisie van de elektrische installatie van een woning kan afhankelijk zijn van verschillende factoren, waaronder de omvang van de revisie, de complexiteit van de installatie, de wensen en gezinssamenstelling van de nieuwe bewoners, de benodigde materialen, de arbeidskosten en de locatie van de woning.

Om een ruwe schatting van de kosten te krijgen, heb ik in de loop der jaren een aardig gevoel ontwikkeld wat de kosten zijn van revisie. Het is natuurlijk wel zaak om bij te blijven met alle ontwikkelingen en prijsfluctuaties in de bouwsector. Uiteindelijk zal een gespecialiseerde elektricien een definitieve offerte moeten maken. Echter kan ik als aankoopmakelaar een goede handreiking bieden om snel een kostenbegroting te maken, omdat bij de aankoop van een woning nu eenmaal haast geboden is! Uiteindelijk is het belangrijk om minstens twee offertes aan te vragen en de prijzen te vergelijken. Tevens is het belangrijk om te onthouden dat de goedkoopste optie niet altijd de beste is. Zorg ervoor dat u de kwaliteit van het werk en de materialen in overweging neemt bij het kiezen van een elektricien.

Het is ook belangrijk om te overwegen of er speciale eisen zijn voor de elektrische installatie van uw woning. Bijvoorbeeld, als uw woning oud is, kan het zijn dat er extra werk nodig is om te voldoen aan de huidige veiligheidsnormen en -voorschriften. Dit kan van invloed zijn op de kosten van de revisie.

Over het algemeen kunnen de kosten voor de revisie van een elektrische installatie van een woning variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro's, afhankelijk van de omvang van het werk. Het is altijd een goed idee om meerdere offertes te verkrijgen en zorgvuldig te onderzoeken voordat u een beslissing neemt over welke elektricien u wilt inhuren.

 

In het volgende blog zal ik u meenemen in de inspectie van de gevels van een woning.