De makelaar en zijn dagelijkse praktijken

Het beoordelen van de gevels van een woning

Bij het aankopen van vastgoed is het belangrijk om rekening te houden met de bouwkundige staat van het pand en deze nauwkeurig te bekijken. De bouwkundige staat heeft natuurlijk invloed op de aankoopprijs én het voorkomen van verrassingen bij de aankoop van een woning is beter. Een aankoopmakelaar zal onder andere de gevel van de woning beoordelen. In dit blog worden de dagelijkse werkzaamheden van een makelaar besproken met betrekking tot het beoordelen van de gevels. 

 

Welke soorten gevels zijn er?

Een gevel heeft verschillende functies, zoals het beschermen van het interieur van het gebouw tegen de elementen, het bieden van isolatie, het bieden van privacy en het geven van een stijlvol karakter aan het gebouw.

Er zijn verschillende soorten gevels. Hieronder zal ik enkele voorbeelden benoemen.

  1. Bakstenen gevels: Dit zijn gevels die zijn opgebouwd uit bakstenen die aan elkaar zijn gevoegd. Deze gevels kunnen worden gebruikt voor zowel moderne als traditionele gebouwen.
  2. Betonnen gevels: Deze gevels zijn opgebouwd uit betonnen platen. Dit soort gevels worden vaak gebruikt voor moderne gebouwen.
  3. Houten gevels: Dit zijn gevels die zijn opgebouwd uit houten planken of panelen. Deze gevels worden vaak gebruikt voor traditionele gebouwen.
  4. Glasgevels: Dit soort gevels bestaan uit glazen panelen die aan een metalen frame zijn bevestigd. Deze gevels worden vaak gebruikt voor moderne gebouwen.
  5. Gevels met gevelbekleding: Dit zijn gevels waarbij de buitenste laag van het gebouw is bedekt met een ander materiaal, zoals metaal, steen of kunststof.
  6. Natuurstenen gevels: Dit zijn gevels die zijn opgebouwd uit natuursteen zoals graniet, kalksteen of zandsteen.

De keuze voor een bepaald type gevel hangt af van verschillende factoren. Factoren die invloed hebben op de keuze zijn de stijl van het gebouw, het budget, de duurzaamheid en het gewenste esthetische effect.

 

Op welke criteria let ik als aankoopmakelaar bij het beoordelen van een gevel?

Er zijn verschillende criteria die ik als aankoopmakelaar zal doorlopen om de kwaliteit van een gevel te beoordelen.

Materialen: De materialen die zijn gebruikt voor de gevel moeten duurzaam zijn en bestand tegen weersinvloeden, zoals regen, wind en zonlicht.

 

Afwerking: De afwerking van de gevel moet netjes en uniform zijn. Ook dienen er geen scheuren, gaten of andere beschadigingen op de gevel te zitten.

 

Kleur: De kleur van de gevel moet uniform zijn en niet vervagen of verkleuren door blootstelling aan de elementen.

 

Isolatie: Een goede gevel moet ook goede isolatie hebben om te zorgen voor een comfortabel binnenklimaat en energie-efficiëntie.

 

Architectuur: De gevel moet passen bij de architectuur van het gebouw en bijdragen aan de visuele uitstraling van het gebouw.

 

Veiligheid: De gevel dient veilig te zijn en geen gevaar op te leveren voor mensen die zich rondom het gebouw bevinden.

 

Hoe kan ik als aankoopmakelaar beoordelen hoe de opbouw van de gevel in elkaar zit?

Om te achterhalen hoe de opbouw van een gevel in elkaar zit en of het bijvoorbeeld een spouwmuur of een steens muur betreft, zijn er verschillende manieren:

  • Visuele inspectie: Een visuele inspectie van de gevel kan mij helpen te bepalen of het een steens muur of een spouwmuur is. Bij een steens muur zijn de stenen rechtstreeks aan elkaar gemetseld en zijn er geen openingen tussen de stenen. Bij een spouwmuur daarentegen zijn er twee lagen stenen met een opening ertussen, die de spouw wordt genoemd. Dit kan ik zien aan de dikte van de muur en bijvoorbeeld door het metselverband te lezen op de gevel.
  • Door op de muur te kloppen, kan ik horen of het een steens muur of een spouwmuur is. Dit lukt echter niet altijd. Bij een steens muur zal de muur massief klinken en bij een spouwmuur zal de muur een hol geluid maken vanwege de lucht in de spouw.
  • Bij twijfel raadpleeg ik de bouwtekeningen. Ik kan daarop goed zien hoe de gevel is opgebouwd en ook welke isolatie is gebruikt en wat de isolatiewaarde van de gevel van het gebouw is.

 

In een volgend blog zal ik een ander onderdeel bespreken die ik beoordeel tijdens de bezichtigingen van woningen.