Overbieden is niet zonder risico’s

Door het grote woningtekort is het steeds gebruikelijker geworden om boven de vraagprijs te bieden. Toch is het belangrijk om niet te veel te bieden en daarmee jezelf in de problemen te brengen. Denk goed na over de risico’s van overbieden, zodat je niet met een koop zit die je uiteindelijk niet kunt financieren. Als je een huis echt wilt kopen, kun je overwegen boven de vraagprijs te bieden, maar wees voorzichtig met het bieden van een te hoog bedrag.

 

Wanneer is het verstandig om te overbieden?

Overbieden doe je wanneer je denkt dat je met een lager bod de woning niet kunt bemachtigen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er veel interesse is in een woning die redelijk geprijsd is. Het is echter niet altijd verstandig om meer te bieden dan de vraagprijs, vooral als de vraagprijs al hoog is vastgesteld door de verkopende makelaar. Het inschakelen van een aankoopmakelaar kan helpen; deze deskundige kan de waarde van de woning goed inschatten.

 

Kun je de hypotheek rondkrijgen?

Houd er rekening mee dat je maximaal een hypotheek kunt krijgen voor 100% van de waarde van de woning. Een taxateur zal de waarde van de woning bepalen voor de hypotheek. Als de taxatiewaarde lager is dan jouw bod, kun je de woning niet volledig met een hypotheek financieren. Hieronder een voorbeeld ter verduidelijking.

 

Voorbeeld

Een woning wordt te koop aangeboden voor €425.000. Je bezichtigt de woning en bent enthousiast. Vanwege de grote interesse bied je €475.000 en wint daarmee de bieding. Voor de hypotheek vraagt de geldverstrekker een taxatierapport. Als de taxatiewaarde €450.000 is, kun je slechts dat bedrag lenen.

 

Gebruik spaargeld om het risico van overbieden te verlagen

Om te kopen heb je spaargeld nodig, aangezien bijkomende kosten niet in de hypotheek kunnen worden opgenomen. Extra spaargeld stelt je in staat een deel van de koopsom te betalen. In het voorbeeld heb je € 25.000 uit eigen middelen nodig om het verschil te overbruggen plus extra voor kosten zoals overdrachtsbelasting en notariskosten.

 

Kies mogelijk voor een financieringsvoorbehoud

Het is een optie om een bod te doen met financieringsvoorbehoud. Dit zorgt ervoor dat je de koop kunt ontbinden als de financiering niet rondkomt. Mogelijk kan dit verstandig zijn als je meer hebt geboden dan de vraagprijs. Zonder dit beding kan het je veel geld kosten om nog onder de koop uit te komen. Het is verstandig om met een aankoopmakelaar te overleggen wat handig is in jouw situatie.