De makelaar en zijn dagelijkse praktijken

Keuring kozijnen

 

Het beoordelen van kozijnen

Als aankoopmakelaar ben je verantwoordelijk voor het begeleiden van klanten tijdens het gehele aankoopproces van een woning. Een onderdeel van het aankoopproces is het beoordelen van de woning op haar bouwkundige staat, waaronder de kozijnen. Graag neem ik je mee in mijn dagelijkse werkzaamheden tijdens het inspecteren van een woning.

 

Soorten kozijnen in een woning

Er zijn verschillende soorten kozijnen die gebruikt worden in de bouw en de constructie. Zie hieronder de meest voorkomende kozijnen in een woning.

  • Houten kozijnen: houten kozijnen zijn populair vanwege hun warme en natuurlijke uitstraling. Houten kozijnen zijn ook relatief eenvoudig te repareren en te onderhouden.
  • Aluminium kozijnen: deze kozijnen zijn zeer duurzaam, weerbestendig en hebben een moderne uitstraling. Aluminium kozijnen hebben ook een goede isolatie.
  • Kunststof kozijnen: deze kozijnen zijn gemaakt van PVC en zijn relatief goedkoop, duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Kunststof kozijnen hebben tevens een goede isolatie.
  • Stalen kozijnen: stalen kozijnen zijn zeer sterk en duurzaam. Stalen kozijnen worden vaak gebruikt voor grote raamoppervlakten of voor een industriële look.
  • Composiet kozijnen: deze kozijnen zijn gemaakt van een combinatie van materialen, zoals hout en kunststof, en bieden de voordelen van beide materialen. Composiet kozijnen zijn sterk, duurzaam en hebben een goede isolatie.
Het kiezen van het juiste kozijn is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de stijl van het gebouw, het budget en de gewenste isolatie- en onderhoudseigenschappen.

 

 

Aankoopmakelaar beoordeelt de staat van de kozijnen

Om de staat van de kozijnen te beoordelen, zijn er verschillende dingen waar ik als aankoopmakelaar op moet letten:

  1. Visuele inspectie: ik kijk naar de staat van het kozijn en let op tekenen van beschadiging, zoals barsten, scheuren, rot of verkleuring. Ook controleer ik of er delen ontbreken of loszitten en let op sporen van vocht- of insectenschade.
  2. Hang- en sluitwerk: ik test of deuren en ramen soepel openen en sluiten. Er wordt gecontroleerd of het hang- en sluitwerk goed functioneert en of er geen speling of beschadigingen zijn. Een slecht functionerend hang- en sluitwerk kan namelijk wijzen op versleten kozijnen.
  3. Isolatie: ik controleer of er geen tocht langs het kozijn komt en controleer de isolatiewaarde van het kozijn. Een goed geïsoleerd kozijn bespaart energie en vermindert de geluidsoverlast. Ook wordt gekeken of het glas lek is.
  4. Meting kozijnen: als daar aanleiding toe is, meet ik de kozijnen op. De afmetingen van het kozijn worden gemeten om te controleren of het kozijn nog recht is. Als het kozijn uit het lood is, kan dit wijzen op problemen met de fundering of zelfs verzakking van het gebouw.

Met het doorlopen van deze stappen heb ik als aankoopmakelaar een goede indicatie van de staat van de kozijnen. Als ik twijfels heb dan adviseer ik om een bouwkundig specialist in te schakelen om een oordeel te laten vellen. Maar gelukkig is dit meestal niet nodig!

 

 

Advies door aankoopmakelaar over achterstallig onderhoud en een kostenbegroting

Om een inventarisatie te maken van achterstallig onderhoud aan kozijnen en daarover mijn klanten te adviseren, zijn er verschillende stappen die ik als aankoopmakelaar altijd zal volgen na de inspectieronde in de woning:

  1. Prioriteiten stellen: ik geef aan welke kozijnen het meest kritisch zijn en welke het meest urgent onderhoud nodig hebben. Dit kan afhangen van factoren zoals de mate van schade, de leeftijd van het kozijn en de locatie (bijvoorbeeld of het kozijn aan de voorkant van het huis zit).
  2. Schatting van de benodigde reparaties: ik maak een inschatting van de benodigde reparaties voor elk kozijn. Dit kan variëren van het vervangen van een enkele stijl tot het vervangen van het hele kozijn.
  3. Kostenraming: ik maak een schatting van de kosten van de reparaties voor elk kozijn. Deze kosten zijn afhankelijk van de grootte van het kozijn, de omvang van de schade en het type materiaal dat nodig is voor de reparatie.
  4. Begroting: ik tel de totale kosten van de reparaties op en maak een begroting voor het totale bedrag dat nodig is om het achterstallig onderhoud aan de kozijnen te herstellen.

Als het gehele object teveel omvattend is of dat het probleem buiten mijn expertise als aankoopmakelaar ligt, dan zal ik dat aangeven en adviseren om een timmerman of een aannemer te raadplegen. Zij kunnen een nauwkeurigere schatting maken voor wat betreft de exacte kosten en de benodigde reparaties.

 

 

In het volgende blog zal ik u meenemen in de dagelijkse praktijken van een aankoopmakelaar betreft de beoordeling van elektrische installaties.