Huizenprijs nog verder omhoog in januari 2018

Huizenprijs gaan omhoog

 

Het contrast op de Nederlandse huizenmarkt is extreem. Huizenprijzen zijn in januari gemiddeld met een  liefst 8,8 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers die het Kadaster en Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend maakten. Tegelijk is het aantal verkochte woningen afgelopen maand gedaald.

Sinds medio 2014 neemt de procentuele stijging van huizenprijzen gestaag toe, zo blijkt uit onderstaande grafiek. De stijging van afgelopen maand was de hoogste in zestien jaar.

Nederlandse huizenprijzen raakten in een diep dal in de nasleep van de kredietcrisis. Sinds 2014 is er duidelijk sprake van herstel, maar ten opzichte van de piek van augustus 2008 liggen huizenprijzen gemiddeld nog 2 procent lager. In grote steden zoals Amsterdam liggen huizenprijzen al wel weer duidelijk boven het niveau van 2008.

Sinds het dieptepunt van de markt in 2013 zijn huizenprijzen inmiddels bijna 24,8 procent gestegen.

 

Huis per maand 1.551 euro meer waard

Mede door de extreem lage hypotheekrentes en het herstel van de Nederlandse economie gaat het met de procentuele stijgingen van de huizenprijs steeds harder. Het patroon van de gemiddelde prijzen per maand laat sinds augustus 2016 plussen van 5 tot ruim 8 procent zien vergeleken met een jaar eerder. De plus van 8,8 procent in januari 2018 markeert een nieuwe piek.

Om een idee te geven hoe extreem hard het gaat: afgelopen maand lag de gemiddelde huizenprijs op 276.906 euro, tegen 258.467 euro in dezelfde maand in 2017: een plus van 18.439 euro in twaalf maanden tijd. Per maand is de gemiddelde huizenprijs in deze periode met ruim 1.537 opgelopen. Dat is dus fors meer dan het minimumloon van jongeren ouder dan 22 jaar.

 

Woningverkopen dalen

Op de oververhitte woningmarkt is het aantal verkopen verder gedaald, zo bleek maandag uit cijfers van het Kadaster. Afgelopen januari werden 16.035 woningen verkocht, ruim 39 procent minder dan in december 2017. Het Kadaster telde toen 26.398 verkochte woningen.

Het gaat om transacties van bestaande woningen die op het moment van eigendomsoverdracht bij de notaris, worden ingeschreven bij het Kadaster.

Ten opzichte van december is de daling in Friesland het grootst, die halveerde bijna. In Noord-Holland vond met 31,6 procent de kleinste daling plaats.

Het ziet er voorlopig niet naar uit dat er een einde komt aan het dalende aantal transacties. De woningmarkt is momenteel aan het opdrogen. Er worden gewoonweg te weinig woningen in de verkoop gezet om aan de vraag te kunnen voldoen.

De krapte heeft tot gevolg dat de huizenprijzen fors blijven stijgen. Dit jaar met gemiddeld 8 procent, verwacht Rabobank. In 2019 zal de gemiddelde huizenprijs meer dan 300.000 euro bedragen, schatten economen van de bank.

 

Bron: (Businessinsider.nl, 2018)