Nederlander heeft gemiddeld 65 m² woonoppervlakte

Woonoppervlakte

De Nederlander heeft gemiddeld een woonoppervlakte van 65 vierkante meter, maar de verschillen tussen regio’s en huishoudens zijn groot.

Een Amsterdammer heeft gemiddeld 49 m2, meldt het CBS zaterdag. In de meeste plattelandsgebieden hebben mensen al snel meer dan 80 m2 woonoppervlakte.

Een gemiddeld 1-persoonshuishouden heeft een woonoppervlakte van 88 m2. Maar in de grote steden zoals Amsterdam, Utrecht en Groningen is de oppervlakte van de woning van alleenstaanden gemiddeld minder dan 70 m2.

Drie kwart van de stellen met kinderen heeft een woning met minimaal 100 m2. Doordat het woonoppervlak wordt gedeeld, hebben ze per persoon wel een kleiner woningoppervlakte dan gemiddeld.

Per persoon hebben stellen met kinderen gemiddeld 38 m2. Dat is nog steeds anderhalf keer meer dan het gemiddelde stel met kinderen in de hoofdstad.

Stellen zonder kinderen in het oosten hebben een grotere woning dan paren zonder kinderen in het westen. In de Gelderse gemeenten Oldebroek en Renkum wonen paren zonder kinderen het ruimst.

Volgens het CBS worden verschillen tussen gemeenten vooral verklaard door leeftijd: jongeren wonen gemiddeld kleiner. Hierdoor zou het hoge aandeel in huishoudens in Amsterdam dat klein woont verklaard kunnen worden doordat er hier relatief veel eenpersoonshuishoudens zijn zoals studenten en jonge mensen.

Bron: (Nu.nl, 2018)