Taxateur in Nijmegen

Bij het aan- of verkopen van een woning of het aanvragen van een financiering is het bepalen van de juiste waarde van het pand van essentieel belang. Hiervoor wordt de expertise van een taxateur in Nijmegen ingeschakeld.

 

Wat doet een woningtaxateur precies?

Een taxateur is een deskundige die gespecialiseerd is in het beoordelen van de waarde van woningen. De taxateur in Nijmegen heeft de verantwoordelijkheid om objectief en onafhankelijk de waarde te bepalen, rekening houdend met verschillende factoren zoals locatie, bouwkundige staat, marktomstandigheden en de regio van de woning. De betreffende woning wordt door de taxateur in Nijmegen geschouwd. Aan de hand van een erkend validatiesysteem voert de taxateur een gedetailleerde analyse uit om tot de juiste waarde te komen. Op basis van de analyse wordt vervolgens het taxatierapport gemaakt.

 

Wat houdt een taxatierapport in?

Het taxatierapport beschrijft onder andere de volgende zaken:

  • De geschatte marktwaarde van de woning;
  • De staat van onderhoud van het pand;
  • De inhoud en de oppervlakte;
  • De constructie en de kwaliteit van de gebruikte materialen.
  • De mate van isolatie en energiezuinigheid;
  • De ligging en omgeving;
  • Het bestemmingsplan;
  • Juridische kenmerken van de woning;
  • Referentiewoningen;
  • De marktsituatie.

Er kan gekozen worden voor het opstellen van een gevalideerd of een niet-gevalideerd rapport. Een gevalideerd taxatierapport is door het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut) gecontroleerd. De validatienormen zijn opgesteld door het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT). Zowel het rapport als de werkwijze van de taxateur in Nijmegen wordt beoordeelt. Wanneer het taxatierapport aan de vastgestelde eisen voldoet, wordt deze gevalideerd. Een niet-gevalideerd rapport wordt niet door het NWWI gecontroleerd. Wel is het sinds 2020 verplicht om een plausibiliteitsverklaring toe te voegen. Deze verklaring geeft aan dat het taxatierapport door een tweede taxateur is gecontroleerd. Beide rapporten zijn qua inhoud hetzelfde. Het doel van de taxatie bepaalt of je een gevalideerd of een niet-gevalideerd rapport nodig hebt.

 

Waarvoor wordt een taxatie gebruikt?

Een objectieve en nauwkeurige waardebepaling kan belangrijk zijn bij het nemen van bepaalde beslissingen. Een taxatie is nodig in verschillende situaties. Zie hieronder enkele voorbeelden.

  • Verkoop van een woning, voor het bepalen van de verkoopprijs. Hier kan een niet-gevalideerd taxatierapport voor worden gebruikt.
  • Hypotheekaanvragen of -wijzigingen. Bijvoorbeeld bij financiering in verband met de aankoop van een nieuwe woning, het oversluiten van de huidige hypotheek of verhoging van de hypotheek bij een verbouwing. Hiervoor is een gevalideerd rapport nodig.
  • Verdelen van eigendommen bij een erfenis of boedelscheiding. Een niet-gevalideerd rapport volstaat hierbij.
  • Toetsing van de WOZ-waarde. Hiervoor is een niet-gevalideerde taxatie voldoende.
  • Het bepalen van de herbouwwaarde voor bijvoorbeeld verzekeringen. Hiervoor wordt tevens een niet-gevalideerd rapport gebruikt.

 

Een betrouwbare taxateur in Nijmegen

Bij het selecteren van een taxateur in Nijmegen is het belangrijk om te kijken naar hun expertise, ervaring en certificeringen. Een goede taxateur in Nijmegen heeft voldoende kennis van de lokale vastgoedmarkt en heeft inzicht in de huidige wet- en regelgeving, trends, prijsontwikkelingen en specifieke factoren die de waarde van een woning kunnen beïnvloeden. Ook hebben zij ervaring met het taxeren van verschillende soorten woningen in regio Nijmegen, zoals appartementen, eengezinswoningen en monumentale panden en kunnen de specifieke kenmerken van elke soort woning correct beoordelen. Dit stelt een taxateur in staat om een nauwkeurige waardebepaling te maken.

Een betrouwbare taxateur handelt onafhankelijk en heeft geen belang bij de uitkomst van de waardering. Ze baseren hun oordeel op objectieve gegevens, zoals vergelijkingsmateriaal, bouwkundige aspecten en marktontwikkelingen. Dit zorgt voor een eerlijke en betrouwbare waardebepaling, waardoor je niet te maken krijgt met over- of onderwaardering van de woning.

Een juiste waardebepaling is van belang voor het verkrijgen van de juiste financiering en het beschermen van de belangen van de klant. Een onjuiste waardebepaling kan namelijk grote financiële gevolgen hebben bij de aan- of verkoop van een woning.

Het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs Het NRVT is het centrale register voor vastgoedtaxateurs in Nederland. Het register waarborgt de kwaliteit en integriteit van taxateurs. In deze database kun je een gecertificeerde taxateur in Nijmegen vinden. Ook via de NVM-database kun je op zoek gaan naar taxateurs in Nijmegen.

 

Bronnen: (NVM, 2023), (NRVT, 2023), (Ijssel taxateurs, 2020) (Waarderinsinstituut, 2020).