Tips voor Starters bij het Kopen van een Woning

starters

 

Als starter op de woningmarkt sta je voor grote uitdagingen. De woningprijzen zijn de afgelopen jaren sterk gestegen, en het tekort aan koopwoningen blijft onverminderd groot. Toch is er ook voor jou een kans om een woning te bemachtigen! Hieronder delen we een aantal tips die een groot verschil kunnen maken bij de aankoop van jouw eerste woning.

 

Essentiële Tips

Twee tips zijn misschien voor de hand liggend, maar ook het meest effectief. Ten eerste, zorg voor een hoger inkomen. Dit vergroot je leencapaciteit aanzienlijk. Ten tweede, bouw een spaarvermogen op. Als je een deel van de koopsom met eigen spaargeld kunt betalen, vergroot je je kansen op de woningmarkt. We willen je daarnaast nog een aantal minder voor de hand liggende tips meegeven.

 

Vermijd Geregistreerde Schulden bij het BKR

Schulden worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) en kunnen een negatieve invloed hebben op het bedrag dat je maximaal aan hypotheek kunt lenen. Een schuld van € 10.000 kan je maximale hypotheek bijvoorbeeld met € 40.000 verlagen. Wees je bewust van wat als schuld wordt beschouwd. Naast persoonlijke leningen worden ook een creditcard, roodstand op je betaalrekening, en zelfs een telefoon op afbetaling (vanaf € 250) geregistreerd. Ook private lease voor een auto leidt tot een BKR-registratie.

 

Overweeg een Familiehypotheek

Als je ouders bereid zijn om je financieel te ondersteunen, overweeg dan een familiehypotheek. Dit hoeft niet per se in de vorm van een schenking. Bij een familiehypotheek lenen je ouders jou geld, en profiteren ze van een hogere rentevergoeding over het uitgeleende bedrag. Het is wel belangrijk om je goed te laten informeren, omdat er strikte regels gelden voor een familiehypotheek.

 

Kies voor Onafhankelijk Advies

Bij het afsluiten van een hypotheek denk je misschien eerst aan je eigen bank. Hoewel dat een optie is, biedt een onafhankelijk adviseur vaak meer voordelen. Banken kunnen meestal alleen hun eigen hypotheekproducten aanbieden, terwijl een onafhankelijk adviseur meerdere geldverstrekkers kan vergelijken om jou de meest passende hypotheek te adviseren, afgestemd op jouw persoonlijke en financiële situatie.

 

Verruim je Zoekgebied

Hoewel je misschien een voorkeur hebt voor een bepaalde buurt of stad, kan het nuttig zijn om je zoekgebied iets te verruimen. Overweeg een woning net buiten de stad, vooral als er goede openbaarvervoersverbindingen zijn. Vaak kun je buiten de stad voor een lagere prijs kopen en ben je toch binnen korte tijd in het stadscentrum.

 

Koop Met het Oog op de Toekomst

Een woning kopen is een langetermijninvestering. Kies een woning waar je langere tijd kunt blijven wonen, bijvoorbeeld niet een appartement met één slaapkamer als je een kinderwens hebt. Houd er ook rekening mee dat de huizenprijzen in de toekomst kunnen dalen. In een dalende markt kan het lastig zijn om zonder restschuld te verkopen als de verkoopprijs lager is dan je hypotheekschuld.

 

Conclusie

Houd deze tips in gedachten tijdens je zoektocht naar een woning. Controleer ook of je in aanmerking komt voor een starterslening en overweeg de voordelen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Je hypotheekadviseur kan je hierover meer vertellen en een aankoopmakelaar kan je verder begeleiden in het aankoopproces.