Wanneer is je cv-ketel toe aan vervanging?

cv-ketel

Vooral in de winter wil je op je cv-ketel kunnen vertrouwen. Niets is zo vervelend als een koude douche of een woning die helemaal niet warm te krijgen is. Met onderstaande tips weet jij wanneer je cv-ketel toe is aan vervanging en hoe problemen mogelijk zijn op te lossen.

 

Einde levensduur

Een van de meest voor de hand liggende indicaties dat het tijd is om je cv-ketel te vervangen is de leeftijd. De meeste cv-ketels hebben een levensduur van ongeveer 15 tot 20 jaar. Als jouw ketel deze mijlpaal heeft bereikt, is het verstandig om serieus na te denken over het investeren in een nieuwe. Het gaat hierbij om een gemiddelde levensduur, dus je hoeft niet meteen een nieuwe aan te schaffen wanneer deze leeftijd is bereikt. Op dit moment is het wel verstandig om advies te vragen bij de installateur. Laat hierbij je cv-ketel nakijken en onderhouden. Een installateur ziet snel genoeg of het noodzakelijk is een nieuwe te kopen of niet. Ook kan hij adviseren om onderdelen te laten vervangen, zodat je de investering nog even uit kan stellen. Weeg zelf de kosten af van het vervangen van onderdelen ten opzichte van het aanschaffen van een hele nieuwe ketel.

 

Onregelmatige verwarming

Heb je af en toe koud water, terwijl je de warme kraan helemaal open hebt? Of valt je kachel af en toe uit? Dit kunnen tekenen zijn dat het nodig is te investeren in een nieuwe cv-ketel. Als de kachel uitvalt, controleer dan of er voldoende waterdruk is. Deze moet tussen de 1,5 en 2 bar zitten. Wanneer de waterdruk onder de 1,5 bar zit, kan het zijn dat de verwarming niet meer aanslaat of je geen warm water hebt. Vul dan je ketel bij. Blijven de problemen zich nog steeds voordoen, dan kan je te maken hebben met een vergrendelde storing. Een reset van de ketel zorgt ervoor dat het probleem tijdelijk wordt opgelost. Echter is dit wel een teken dat je cv-ketel aan vervanging toe is. 

 

Ongebruikelijk lawaai en geuren

Als je verwarming meer geluid maakt dan je gewend bent, kan dit een teken zijn dat een nieuwe investering nodig is. Denk hierbij aan geluiden als kloppen, fluiten of bonken. Ongebruikelijke geuren kunnen ook indicatoren zijn van interne problemen in je cv-ketel. Een mogelijkheid is dat er luchtbellen in de leiding zitten. Door de radiatoren te ontluchten met een ontluchtingssleuteltje is dit te verhelpen. Is hierna het probleem nog niet verholpen? Controleer dan tevens de waterdruk. Is deze ook op orde, dan kan een defecte circulatiepomp het probleem zijn. Dan is het nodig een installateur in te schakelen. Hij kan het probleem achterhalen, verhelpen en advies geven over de houdbaarheid van je ketel.

 

Pieken in je energierekening

Je energierekening kan jou mogelijk meer vertellen dan alleen de kosten en je verbruik. Leg de rekening van vorig jaar eens naast die van dit jaar en vergelijk dezelfde maanden. Als je onverklaarbare pieken in het verbruik constateert, dan kan dat mogelijk komen doordat de ketel niet meer naar behoren functioneert. Houd dit bijvoorbeeld enkele maanden bij en schakel een installateur in wanneer de onverklaarbare pieken blijven optreden. 

Tot slot is het belangrijk de cv-ketel één keer per jaar te (laten) onderhouden. Voor het behoud van je ketel, maar ook om onverwachte defecten zoveel mogelijk voor te zijn.

 

Het vervangen van je cv-ketel kan een investering lijken, maar het kan op de lange termijn aanzienlijke voordelen opleveren, zowel op het gebied van energie-efficiëntie als langdurige betrouwbaarheid. Als je merkt dat je cv-ketel steeds vaker reparaties nodig heeft en de kosten beginnen op te lopen, kan het financieel verstandiger zijn een nieuwe ketel aan te schaffen. Moderne cv-ketels zijn over het algemeen veel energiezuiniger dan oudere modellen. Als je energierekeningen stijgen en je cv-ketel behoort tot een oudere generatie, kan een upgrade naar een energie-efficiënter model de moeite waard zijn op de lange termijn.