Wat verandert er in 2024?

Het nieuwe jaar is weer begonnen, dat brengt een aantal veranderingen met zich mee voor woningbezitters of huurders. Wij zetten een aantal veranderingen in 2024 op een rijtje die betrekking hebben op de woningmarkt.

 

Stijging van de NHG-Grens

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie biedt financiële zekerheid op het moment dat je onverwachts voor financiële uitdagingen komt te staan. Daarnaast profiteer je van een lagere rente. Wel betaal je éénmalig een bedrag van 0,6 % van het hypotheekbedrag. De NHG-grens is gestegen van € 405.000 naar € 435.000. Door deze verhoging komen meer mensen in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie. Bij een hypotheek waarbij energiebesparende maatregelen worden meegefinancierd, wordt de grens 6 % hoger, namelijk 461.100 euro.

 

Verhoging startersvrijstelling

Kopers van een eerste woning die tussen de 18 en 35 jaar zijn, kunnen gebruik maken van de startersvrijstelling. Je hoeft dan eenmalig geen overdrachtsbelasting te betalen bij de aankoop van de woning. Je komt echter alleen in aanmerking als de koopprijs de woningwaardegrens niet overstijgt. De woningwaardegrens is in 2024 gestegen van € 440.000 naar € 510.000. De woningwaardegrens omvat het totaal van de waarde van de woning inclusief de bijbehorende aanhorigheden.

 

Meer leenruimte als alleenstaande

Het afsluiten van een hypotheek is makkelijker geworden voor alleenstaanden. Voor deze doelgroep kan het lastig zijn een woning te kopen, omdat zij van één inkomen afhankelijk zijn. Alleenstaanden kunnen vanaf dit jaar € 16.000 extra lenen indien zij een inkomen boven de € 28.000 verdienen.

 

De studieschuld weegt anders

Ook voor woningzoekers met een studieschuld zijn er voordelen. De studieschuld wordt namelijk vanaf dit jaar anders meegenomen bij de berekening van jouw maximale hypotheek. Er wordt nu gekeken naar de maandlasten die je door deze schuld hebt. Voorheen werd alleen naar de oorspronkelijke studieschuld gekeken en niet naar het bedrag wat al was afgelost. Het is daardoor ook aantrekkelijker geworden om af te lossen op een studieschuld op het moment dat je een hypotheek wil gaan afsluiten. 

 

Het prijsplafond verdwijnt

In 2023 werd het prijsplafond ingezet om de energiekosten betaalbaar te houden. Deze maximale prijs voor stroom en gas zorgde ervoor dat veel huishoudens in het afgelopen jaar korting kregen op hun energierekening. Deze regeling is in 2024 gestopt. De normale prijs die is afgesproken met je energieleverancier wordt nu betaald.

 

De Jubelton verdwijnt

 Afgelopen jaar kon je nog een belastingvrije schenking doen aan een kind of familielid voor de aankoop van een woning. In 2023 werd de jubelton al behoorlijk verlaagd waardoor ouders maar € 28.947 konden schenken om te besteden aan een huis. De jubelton is dit jaar volledig afgeschaft. Wel blijft de reguliere eenmalige belastingvrije schenking voor kinderen tussen 18 en 40 jaar wel bestaan. Dit bedrag bedraagt maximaal € 31.813 en is vrij te besteden. Daarnaast kun je nog gebruik maken van de verhoogde jaarlijkse vrijstelling voor schenkingen van € 6.633 om je kinderen te helpen bij het kopen van een woning. 

 

ISDE subsidieregeling

Ga je investeren in energiebesparende maatregelen en je woning verduurzamen? Dan kun je voor heel veel veranderingen subsidie van de overheid ontvangen. Denk aan isolatiemaatregelen, (hybride) warmtepompen, elektrische kookvoorzieningen en zonneboilers. In 2024 is het gereserveerde bedrag voor de investeringssubsidie voor duurzame energie en energiebesparing (ISDE) groter geworden. Het budget is met € 40 miljoen verhoogd tot € 600 miljoen. Via deze tool kun je berekenen wat jouw subsidie bedrag zal zijn.

 

Meer geld lenen voor verduurzaming

Een andere duurzame verandering op de woningmarkt is dat je meer geld mag lenen om je huis duurzamer te maken. Er kan verantwoorder geleend worden, omdat na verduurzaming bespaard wordt op de energierekening. Het bedrag is afhankelijk van het huidige energielabel van de woning. Hoe slechter het energielabel, hoe meer geld je kunt lenen om te verduurzamen.

 

Hypotheekrenteaftrek gelijk

In 2024 wordt de hypotheekrenteaftrek voor iedereen gelijk en mag dus iedereen hetzelfde percentage aftrekken, ongeacht je inkomen. Dit percentage is maximaal 36,97%. In 2023 kon iemand met een inkomen uit de hoogste belastingschijf zijn hypotheekrente nog voor 40% aftrekken. 

 

Maximale huurverhoging

Voor huurwoningen in de vrije sector geldt dat de huur per 1 januari 2024 jaarlijks met maximaal 5,5% verhoogt mag worden. Voor sociale huurwoningen verandert dit pas 1 juli. De jaarlijkse maximale huurverhoging bedraagt maximaal 5,8%, mits de kale huur € 300 of meer per maand is.

 

Bronnen: (NVM, 2023), (VTwonen, 2024), (Huispedia, 2024), (ISDE, 2024), (Rijksoverheid, 2024).