De landelijke NVM Open Huizen Dag

NVM Open Huizen Dag

Zaterdag 1 april was het weer tijd voor de landelijke NVM Open Huizen Dag. Tijdens deze dag konden woningzoekenden vrijblijvend en zonder afspraak deelnemende woningen bekijken waarin zij interesse hadden.

 

Hoe werkt de NVM Open Huizen Dag?

Een NVM-Makelaar registreert de woningen voor deelname. De deelname is vervolgens zichtbaar op Funda. Vanuit Funda kunnen bezoekers alle deelnemende woningen bekijken en een route uitstippelen voor de Open Huizen Dag. De woningen zijn een halve dag open voor vrijblijvende bezichtigingen zonder afspraak. De eigenaren van de woningen ontvangen de bezoekers zelf. Bezoekers kunnen op hun eigen tempo de woning bekijken en vragen stellen aan de verkopers. Na deze dag kunnen de bezoekers zelf beslissen of zij geïnteresseerd zijn in de woning en bij interesse verder onderhandelen met de verkoopmakelaar.

 

Resultaten afgelopen Open Huizen Dag

1 april was de 27e editie van de NVM Open Huizen Dag, die al sinds 2008 wordt georganiseerd. Ongeveer 14.000 woningen hadden zich voor deze dag aangemeld. Dit was meer dan de NVM (Nederlandse Coöperatieve Vereniging voor Makelaars en Taxateurs) had verwacht. Het gaat om 3.000 (21 %) meer deelnemers ten opzichte van de vorige editie die plaatsvond op 1 oktober 2022. Per woning waren er gemiddeld zes belangstellenden. Het aantal bezoekers kwam uit op ruim 66.000. Bij de vorige editie in oktober waren dit er 55.000.

De vraagprijzen van de deelnemende woningen varieerden van € 119.500 tot wel € 2.950.000. Het woningaanbod dit jaar was ruimer, gevarieerd en goed verdeeld over het land.

Uit voorgaande resultaten van de NVM blijkt dat 35 % van de deelnemende woningen, die afgelopen oktober 2022 hebben deelgenomen, vier weken later werd verkocht. Van de woningen die niet hebben deelgenomen, werd in deze vier weken 29 % van de woningen verkocht.

 

Voordelen van de Open Huizen Dag

Voor zowel woningzoekenden als woningverkopers biedt een Open Huizen Dag meerdere voordelen. Tijdens de Open Huizen Dag wordt een breder publiek bereikt en de woning krijgt een stuk meer bezichtigingen die gecombineerd worden op één dag. Ook werkt de Open Huizen Dag als aanjager voor de huidige geïnteresseerden. Zij willen natuurlijk niet concurreren met kijkers op de Open Huizen Dag en zullen sneller tot aankoop over gaan om concurrentie voor te zijn.

De bezichtigingen zijn laagdrempelig en vooraf een afspraak maken is niet nodig. Ook als woningzoekers lichte interesse hebben is het geen probleem om even bij de woning langs te gaan. Wanneer de woning bij binnenkomst niet bevalt, kun je zonder bezwaar vertrekken of indien nodig juist langer de tijd nemen. Tevens zijn de bezichtigingen op zaterdag en met elkaar te combineren op één dag.

 

De volgende Open Huizen Dag

De NVM Open Huizen Dag wordt tweemaal per jaar georganiseerd, in het voorjaar en in de herfst. De volgende NVM Open Huizen Dag staat gepland op zaterdag 30 september 2023 van 11.00 tot 15.00 uur. Doe jij mee met de verkoop van jou woning? Lees hier een aantal tips voor het verkoopklaar maken van jouw woning.

 

(NVM, 2023) (Nieuws.nl, 2023) (BNR, 2023) (HvNL 2023)