De makelaar en zijn dagelijkse praktijken

Bouwkundige keuring vloeren

Het beoordelen van vloeren 

Graag neem ik u mee in mijn dagelijkse werkzaamheden. Tijdens een bezichtiging is het belangrijk om een woning goed te keuren op haar bouwkundige staat. Dit is voor een koper soms lastig wegens de vele indrukken tijdens de bezichtiging en het gebrek aan kennis. Een aankoopmakelaar kan hierbij een grote meerwaarde bieden. Simpelweg omdat een aankoopmakelaar ervaring heeft in het beoordelen van woningen én hun bouwkundige staat. In het vorige blog heb ik de bouwkundige keuring van de zolderverdieping besproken. Nu nemen we de keuring van vloeren samen door.

 

Stap 1: Makelaar controleert de soort vloer

Er zijn veel soorten vloeren. Het materiaal kan hout zijn met een houten balklaag maar het kan ook een systeemvloer zijn, zoals kanaalplaatvloeren, breedplaatvloeren, een broodjesvloer, een bollenplaatvloer maar ook een cusveller vloer en nog veel meer varianten. De vloer op de begane grond kan anders zijn als de vloer op de verdiepingen. Aan de hand van het bouwjaar van de woning is veelal al af te leiden welke soorten vloeren toegepast kunnen zijn.

 

Stap 2: Makelaar kijkt naar de stabiliteit van de vloeren

We beoordelen de schijfwerking van de constructie, en dan met name de horizontale stabiliteit. Als een vloer niet monolitisch (uit één stuk) is uitgevoerd dan is de constructie mogelijk niet stabiel. Bij een houten vloer is bijvoorbeeld een balklaag aangebracht onder de vloerdelen die evenwijdig van de ene bouwmuur tot de andere bouwmuur lopen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten of de balk voldoende oplegging heeft en of de balk tekenen van houtrot vertoont. Het zal dan ook niet de eerste keer zijn dat u mij als makelaar tijdens een bezichtiging ziet springen op de betreffende risicovolle delen bij de oplegging. Vaak kun je in de kelder of de kruipruimte zien wat de staat van de balken is bij de oplegging en of de balklaag voldoende ondersteund wordt.

 

Stap 3: Makelaar adviseert over achterstallig onderhoud en geeft een begroting van de kosten

Om te constateren of de balklaag inderdaad niet stabiel genoeg is, moet worden gekeken naar de oorzaak van de instabiliteit. Ligt de instabiliteit inderdaad aan de oplegging of is er bijvoorbeeld houtrot? Zijn er mogelijk houtvernielers, zoals houtworm of boktor, actief en hoe kun je dat nu constateren? Een mogelijke oorzaak kan ook zijn dat de fundering een probleem heeft. Zijn de vloeren van het type Kwaaitaal, Omnia of Manta, waarbij calciumchloride is gebruikt? In dit soort gevallen adviseer ik als makelaar altijd om een specialistisch onderzoek uit te laten voeren door een kundig bureau. Dit zodat je altijd goed inzichtelijk krijgt wat de kosten bedragen voordat er tot een aankoop wordt overgegaan.

 

In het volgende blog over de dagelijkse praktijken van de makelaar zullen we de beoordeling van de kozijnen doornemen.