Meer kans op een woning in een krappe woningmarkt

Woning aankopen

Nog steeds is er grote krapte op de woningmarkt, waardoor het kopen van de juiste woning lastig kan zijn. Maar een woning kopen is niet onmogelijk. Wij geven hieronder een aantal tips waarmee jij meer kans maakt op het verkrijgen van de juiste woning.

 

Neem de tijd

Op dit moment worden woningen in een recordtempo verkocht. De gemiddelde verkooptijd van woningen in regio Arnhem/ Nijmegen bedraagt ongeveer 35 dagen. De verkooptijd gaat in op het moment dat de woning te koop komt te staan tot aan het moment van ondertekening van de verkoopovereenkomst. Door de korte verkooptijd neemt de druk om snel te handelen soms toe. Maar het kopen van een woning is geen beslissing die je overhaast moet nemen. Het komt namelijk geregeld voor dat huizenkopers genoegen nemen met minder omdat de emotie de overhand neemt. Neem daarom de tijd om verschillende woningen te bezichtigen en informatie te verzamelen. Trek wat meer tijd uit voor je zoektocht en heb hierbij geduld.


 

Inzicht in bestedingsruimte

Het is belangrijk om te weten wat je te besteden hebt en wat je uit wil geven aan een woning vóórdat je gaat starten met de zoektocht, de bezichtigingen en het bieden. Analyseer je financiën en bepaal hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Reserveer ook een budget voor de verhuizing zelf, de inrichting en onvoorziene kosten. Raadpleeg een hypotheekadviseur om inzicht te krijgen in je financiële mogelijkheden en om de beste financieringsopties te verkennen. Het is verstandig dit al te doen voordat je op zoek gaat naar een woning, omdat het voorkomt dat er snel gehandeld moet worden. Het is daarom van belang dat wanneer je jouw droomhuis tegenkomt je de financiële zaken al op orde hebt.

 

 

Vergroot je kans met een aankoopmakelaar

Een professionele aankoopmakelaar kan van grote meerwaarde zijn bij het aankopen van een woning. Een makelaar geeft meer zekerheid en gemak, maar geeft ook andere voordelen waardoor je meer kans maakt om een huis te kopen in een krappe markt. Zo heeft een NVM-aankoopmakelaar een groot netwerk en toegang tot de NVM-database. Hierdoor ziet de makelaar nieuw aanbod op de markt als eerste en wordt jij als klant als eerste op de hoogte gebracht van nieuwe beschikbare woningen. Hierdoor kan je sneller een bezichtiging inplannen dan woningzoekers die geen aankoopmakelaar in dienst hebben.

Daarbij kent een aankoopmakelaar de lokale markt en bijbehorende woningprijzen goed en kan hij met data en tools een reële waarde van een huis bepalen. Een advies over de aankoopprijs wordt gebaseerd op de woning zelf, referentiewoningen en de huidige marktprijzen. Een aankoopmakelaar weet vaak een juist bod neer te leggen passend bij de marktomstandigheden.

 

Daarnaast is het fijn dat er iemand meekijkt tijdens het verkoopproces die hierbij objectief is en het hoofd koel houdt. Dit voorkomt dat je uit enthousiasme teveel biedt of juist te weinig waardoor het bod niet wordt geaccepteerd. Een aankoopmakelaar is bovendien bedreven in onderhandelen en kijkt naar het onderhoud, eventuele gebreken en noodzakelijke reparaties van de woning. Zo weet je tevens dat je een verstandige koop doet.

 

Leg wensen en concessies vast

Zet je prioriteiten en wensen op een rij en houd je hieraan, ook op de momenten waarbij er veel druk ligt op het maken van een keuze. Dit voorkomt dat je spijt krijgt van de gemaakte aankoop. Maak voordat je gaat bezichtigen een wensenlijst waar een woning aan moet voldoen qua oppervlakte, aantal kamers, locatie, etc. Deze lijst helpt je bij het focussen tijdens je zoektocht en voorkomt dat je je laat verleiden door woningen die niet aan je criteria voldoen. Natuurlijk moet je soms wat water bij de wijn doen. Een woning vinden die voldoet aan ál jouw eisen is lastig. Bedenk daarom van tevoren waarop je bereidt bent concessies te doen.

Als je een aankoopmakelaar hebt kun je een zoekopdracht aanmaken waarbij het aanbod van woningen binnenkomt via e-mailnotificaties die aan jouw woonwensen voldoet. Zo mis je geen woningen en ontvang je alleen woningen die passend voor jou zijn.

 

Maak gebruik van een hypotheekcertificaat

'De beste koper' biedt een uniek hypotheekcertificaat voor de aankoop van een woning. Hiermee wordt schriftelijk onderbouwd aangetoond dat jij de woning kunt betalen en de koop snel rond kan krijgen. Het certificaat is specifiek gericht op één woning. Dit geeft de verkopende partij meer zekerheid. Op deze manier is er meer kans dat jouw bod wordt geaccepteerd.

 

Bronnen: (NVM, 2023) (NVM & Brainbay, 2023)