Mismatch tussen woonwensen en huidige woningmarkt

Mismatch

Er is een onderzoek uitgevoerd naar de woonwensen van Nederlanders en het huidige aanbod op de woningmarkt. Uit dit onderzoek blijkt dat er een duidelijke mismatch is tussen wat Nederlanders zoeken in een woning en het huidige aanbod van woningen.

 

Het onderzoek

Het onderzoek is gebaseerd op data afkomstig van Funda: de grootste huizenwebsite van Nederland. Funda heeft maandelijks meer dan 4,5 miljoen bezoekers op de website. Hierdoor heeft Funda voldoende inzicht in de wensen van woningzoekers in Nederland. Daarnaast wordt er door Funda ook nog aanvullend onderzoek gedaan onder de consumenten.

Het doel van het onderzoek was inzicht verkrijgen in de huidige woonwensen van woningzoekers en hoe het woningaanbod vervolgens beter aangesloten kan worden. Dit omdat het probleem van de woningnood in Nederland niet alleen wordt opgelost door het bouwen van meer woningen, maar het ook gaat om het juiste aanbod van woningen.

 

Wat zijn de wensen van woningzoekers in Nederland?

Uit de geanalyseerde data zijn een aantal wensen betreft de woningmarkt naar voren gekomen. Hieruit blijkt dat het aanbod niet goed aansluit bij wat consumenten echt willen. Zie hieronder een aantal belangrijke bevindingen.

Prijs: Huizen onder de € 300.000 zijn het populairst, echter is de gemiddelde verkoopprijs bijna € 400.000. Dit betekent dat veel mensen meer uitgeven aan een woning, dan dat zij eigenlijk willen of kunnen. Er is dus behoefte aan meer betaalbare woningen. Echter is een groot aanbod van woningen onder de € 300.000 niet geheel realistisch meer in de huidige markt.

Oppervlakte: Er is veel behoefte aan kleine woningen tot 75 m2, echter vormt dit maar 14 % van het huidige aanbod.

Aantal kamers: Ook betreft het aantal kamers komen vraag en aanbod niet overeen. De interesse naar woningen met twee kamers is hoog, echter bestaat dit aanbod maar uit 6 %.

Licht: Woningzoekers zoeken woningen met veel licht. Veel licht ontstaat onder andere door veel glas, overhoekse ramen en hoge dakramen.

Duurzame woningen: Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat mensen op zoek zijn naar duurzame woningen. Dit zijn woningen met zonnepanelen, groene gevels, duurzame bouwmaterialen en lage energiekosten. Er zijn verschillende manieren om woningen te verduurzamen.

Ruimtelijk & praktisch: Woningzoekers zoeken woningen met hoge ruimtes, diagonale doorzichten, veel bergruimte en slimme kasten.

Gezinssamenstelling: Ook zijn er diverse gezinssamenstellingen onder woningzoekers. Dit houdt in dat er behoefte is aan verschillende typen woningen in Er zijn op dit moment veel rijtjeshuizen. Deze zijn bedacht voor het klassieke gezin: vader, moeder en twee kinderen. Tegenwoordig sluiten deze woningen niet meer goed aan bij de huidige markt waarin de één- en tweepersoonshuishoudens sterk zijn toegenomen. 3.1 miljoen van de 8.2 miljoen huishoudens bestaan op dit moment uit maar 1 persoon. Daarnaast komen samengestelde gezinnen ook steeds vaker voor.


Woonwensen als basis voor nieuw woonconcept

De belangrijkste kenmerken voor woningzoekers van een woning: licht, ruimtelijk, praktisch en duurzaam, in combinatie met de wens naar betaalbare en kleine woningen, resulteerde in een nieuw woonconcept.

Projectontwikkelaar Van Wijnen heeft samen met Heren 5 architecten en Dingeman Deijs Architects een concept ontwikkeld voor nieuwbouwwoningen op basis van de data en inzichten van Funda. Bij het ontworpen nieuwbouwproject wordt echt rekening gehouden met de woonwensen van de consument. De beschikbare ruimte slim gebruiken komt terug bij alle ontwerpen. Er kunnen twee keer zoveel woningen worden gebouwd als de woningen compacter worden.

Er zijn hierbij vijf soorten woningen ontwikkeld. Alle woningen zijn rijtjeshuizen, maar allen met eigen kenmerken. De volgende vijf woningen zijn ontwikkeld:

  • Doorzon-extreme: 80 m2, smalle doorzonwoning die beschikt over hoge en lichte slaapvertrekken, voor starters of een gezin (€ 315.000).
  • Twee-onder-één-kap: 78 m2, een compact hoekhuis met de ruimtelijke kwaliteit van een twee-onder-één-kapwoning.
  • Rijtjesappartement: 44 m2, gelijkvloers en op de begane grond, voor starters, alleenstaanden of ouderen (€ 220.000).
  • Rijhuis ensuite: 65 m2, compacte en lichte leefruimte voor starters (€ 280.000).
  • Wij-in-een-rij: 168 m2, hoge meergeneratiewoning met veel bergruimte en diagonale doorzichten, voor meerdere gezinsleden.

Van een aantal van de bovengenoemde conceptwoningen is er al een inschatting gemaakt van de uiteindelijke prijzen. De prijzen hangen wel af van waar de woningen gebouwd zullen worden. Twee van de vijf woningtypen zullen hierbij onder de € 300.000 uitkomen.

Of de woningen ook daadwerkelijk gebouwd gaan worden hangt af van gemeenten, makelaars en de consument zelf.

 

Bron: (Funda, 2023)