Heb jij wel eens gedacht aan een woningruil?

In deze krappe huizenmarkt ben jij niet de enige die met regelmaat achter het net vist als het gaat om het kopen van een woning. Het is dringen geblazen dus ga je op zoek naar alternatieven. Misschien heb je in jouw omgeving meer mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Heb je daarom wel eens gedacht aan woningruil? Een alternatieve manier om aan een nieuwe woning te komen en zo doe je dat. 

 

Het traject van een woningruil

Het ruilen van een woning werkt eigenlijk hetzelfde als het kopen en verkopen van iedere andere woning. Je hebt te maken met een kopende en verkopende partij, een voorlopig koopcontract en een taxatie van beide woningen. Ook de rit naar de notaris om eigenaar te worden van de woning hoort erbij. Hetzelfde geldt ook voor de aanvraag van de hypotheek. Deze verschilt bij een woningruil ook niet van het traject dat je ingaat wanneer je een woning koopt via een andere weg. Je lost eerst de hypotheek van de oude woning af en sluit vervolgens een hypotheek af voor de nieuwe woning. Een makelaar kan je bij dit gehele proces helpen om de juiste woning te vinden in omgeving Nijmegen.

 

Het bijbetalen van de meerwaarde

Een woningruil vindt vaak plaats tussen een partij die kleiner wil wonen en één die juist groter wil wonen. Bijvoorbeeld een ouder echtpaar dat kleiner wil wonen omdat de kinderen uit huis zijn en een jong gezin dat groter wil wonen omdat er gezinsuitbreiding op komst is. In dit geval kan de eerste partij, het oudere echtpaar, te maken krijgen met een meerwaarde van de woning. Zij gaan namelijk kleiner wonen, dus de woning die zij verlaten is meer waard dan de woning waar zij naartoe gaan. Partij twee, het jonge gezin, moet deze meerwaarde bijbetalen. Dit kan meegefinancierd worden of uit eigen geld worden betaald. Er is ook nog een optie dat wanneer de verhouding tussen beide partijen dusdanig goed is, bijvoorbeeld bij een ouder-kindrelatie, de eerste partij de meerwaarde schenkt aan partij 2. Dit wordt echter door de belastingdienst ook als schenking gezien, dus over de meerwaarde moet wel belasting worden betaald. 

 

De juiste match

Het vinden van een geschikte match is in het geval van woningruil de grootste uitdaging. Je moet maar net iemand vinden die jouw woning graag wil hebben en dan moet de woning van die partij ook nog maar net aan jouw wensen voldoen. Er zijn wel wat handige tips om de geschikte partij te vinden. In de eerste plaats kan de makelaar in omgeving Nijmegen je daar heel goed bij helpen. Hij weet wat er te koop staat en wat jouw wensen zijn. Maar ook wat de wens van de verkoper is. Hij kent de markt, zijn klanten en kan jullie wellicht in contact brengen met elkaar. Maak daarom altijd bij je makelaar bekend dat je openstaat voor woningruil. Wat je zelf nog kunt doen is op verschillende manieren bekend maken dat je openstaat voor woningruil, bijvoorbeeld door je eigen social media kanalen in te zetten. Vergeet ook vooral niet bij je familie, vrienden en kennissen aan te geven dat je op zoek bent naar een partij om je woning mee te ruilen. 


Houd er rekening mee dat een woningruil plaatsvindt op dezelfde dag. Zie het als het gelijk oversteken van de sleutel. Dit houdt in dat alle kluswerkzaamheden plaatsvinden op het moment dat je er al woont. Verder is het ruilen van een woning niet heel anders dan het kopen van een reguliere woning. Het biedt je in ieder geval wel weer nieuwe en extra kansen.