Je woning verkopen vanwege een echtscheiding

Het komt geregeld voor dat je de gezamenlijke woning moet verkopen als je uit elkaar gaat. Dit komt omdat de woning vaak wordt gekocht op basis van het inkomen van beide partners. Ook zit er mogelijk overwaarde in het huis, waar beide partners recht op hebben.

 

Waarom wordt een woning vaak verkocht bij een echtscheiding?

Als je als partners samen een woning koopt, komt het vaak voor dat de eigendomsverhouding 50/50 is. Ieder bezit de helft van de woning. Hierdoor is ieder ook voor 50% verantwoordelijk voor de hypotheek. Bij een echtscheiding wordt de woning verkocht of één van beide kan het huis op eigen naam zetten indien dit mogelijk is.

Een woning die gekocht is op basis van twee inkomens, is soms niet te betalen door één van de eigenaren. Als de hypotheeklasten wel betaalbaar zijn, moet de bank bereid zijn om een hoger risico te lopen. Het krijgen van de volledige hypotheek en de woning op één naam zetten wordt soms moeilijker doordat de andere partner nog recht heeft op een deel van de overwaarde die is opgebouwd. De partner die blijft wonen in de woning kan een extra hypotheek op de woning nemen voor het uitkopen van de andere partner. Maar door deze extra hypotheek worden de maandlasten hoger.

 

Wij geven een voorbeeld

Een stel koopt samen een woning van € 300.000, met een eigendomsverhouding van 50%. Ze financieren het huis volledig met een hypotheek. Vijf jaar later besluit het stel om uit elkaar te gaan. Doordat een deel van de hypotheek is afgelost, bedraagt deze nog € 250.000. De huizenprijzen zijn flink gestegen. De verkoopwaarde komt op dit moment uit op € 400.000. Één van de partners wil het huis op zijn naam en onderzoekt met een hypotheekadviseur wat de mogelijkheden zijn voor het uitkopen van de andere partner. Een aantal vragen komen naar voren wanneer een woning op één naam wordt gezet. Lukt het deze partner wel om de hypotheeklasten van de woning helemaal alleen te dragen? Is de partner nog alimentatie verschuldigd aan de ex-partner? Heeft de andere partner recht op de helft van de overwaarde? In dit voorbeeld komt de overwaarde uit op een bedrag van € 75.000 (€400.000 - €250.000 = €150.000 / 2). Is dit geld wel beschikbaar? Als dit geld niet beschikbaar is, moet hiervoor een extra hypotheek worden afgesloten.

Wanneer er geen overwaarde, maar juist een restschuld in de woning zit (door dalende huizenprijzen), moet de vertrekkende partner een bedrag betalen aan de partner die in de woning blijft.

 

De gezamenlijke woning verkopen

Bij verkoop van de woning, krijgen beide partners hun deel van de opbrengst. Na verkoop kan de uitgekeerde overwaarde gebruikt worden voor het kopen van een andere woning. Als de verkoopopbrengst lager is dan de schulden en de verkoopkosten, houden de partners er een restschuld aan over. Met een NHG hypotheek kan er mogelijk nog een oplossing zijn. De schulden zijn onder bepaalde voorwaarden kwijt te schelden.

Het verkopen van een woning tijdens een echtscheiding kan een uitdagend proces zijn dat vereist dat beide partners samenwerken en communiceren. Het is verstandig om een objectieve partij in te schakelen in dit soort situaties. Een verkoopmakelaar in Nijmegen kan de belangen van beide personen behartigen, kan zorgen voor de communicatie met beide partijen en eventueel juridisch advies geven.

Ook is het verstandig om vooraf in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur om een compleet beeld te krijgen van ieders financiële situatie en de mogelijkheden.

Een taxateur kan de huidige marktwaarde van de woning bepalen. Dit geeft een duidelijk en objectief uitgangspunt voor de verkoopprijs.