Tips voor starters bij het kopen van een woning in Nijmegen

woning kopen Nijmegen

Als starter op de woningmarkt kom je voor grote uitdagingen te staan. De woningprijzen zijn in de afgelopen jaren flink gestegen en er is een tekort aan koopwoningen, dat het kopen van een woning in Nijmegen moeilijk maakt. Wij delen graag een aantal tips met betrekking tot het aankoopproces, waardoor je toch kans kan maken op aankoop in deze woningmarkt.

 

Meer financiële middelen is meer kans op aankoop

Deze tip is erg vanzelfsprekend, maar daarbij ook heel effectief: zorgen voor een hoger inkomen. Ook het opbouwen van spaarvermogen helpt bij het kopen van een woning in Nijmegen. De kans op aankoop van een woning wordt een stuk groter wanneer je de koopsom voor een deel met spaargeld kan betalen en dus minder hypotheek nodig hebt.

 

Voorkom geregistreerde schulden bij het BKR

Wanneer je schulden hebt, worden deze geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Voorkom het opbouwen van schulden, want deze hebben een negatief effect op de hoogte van de hypotheek die je maximaal kunt lenen. Een schuld van bijvoorbeeld € 10.000 kan zorgen voor een € 40.000 lagere maximale hypotheek. Denk goed na over wat er allemaal als schulden aangemerkt kunnen worden. Een persoonlijke lening staat geregistreerd, maar bijvoorbeeld ook roodstand op je betaalrekening en een creditcard. Zelfs als je de creditcard niet gebruikt of nooit rood staat op je betaalrekening. Een telefoon op afbetaling (vanaf € 250) en het kiezen voor een auto via private lease zal ook voor een BKR registratie zorgen. Denk dus goed na welke zaken invloed hebben op je schulden en daarbij het kopen van een woning in Nijmegen.

 

Onderzoek de mogelijkheden van een familiehypotheek

Mogelijk zijn jouw ouders bereid om jou een handje te helpen met een geldbedrag. Naast een schenking, is er ook de mogelijkheid om een familiehypotheek af te sluiten. Schenken is mogelijk lastig als er meerdere kinderen binnen het gezin zijn die ieder een schenking wensen. Bij een familiehypotheek lenen kinderen een bedrag bij hun ouders. De ouders hebben daarbij als voordeel dat ze een hoge rentevergoeding kunnen krijgen over het uitgeleende bedrag. Echter gelden er strikte eisen bij een familiehypotheek. Laat je daarom vooraf goed adviseren door bijvoorbeeld een hypotheekadviseur.

 

Ga voor een onafhankelijk advies

Voor het afsluiten van een hypotheek gaat je eerste gedachte misschien uit naar de bank waar ook je huidige betaalrekening loopt. Dit is een mogelijkheid waar je voor kunt kiezen, maar het inschakelen van een onafhankelijk adviseur heeft een groot voordeel. Banken kunnen vaak alleen maar hypotheken van de betreffende bank zelf aanbieden. Daarbij heb je mogelijk niet de meest gunstigste voorwaarden. Een onafhankelijk adviseur vergelijkt meerdere geldverstrekkers. Hierbij wordt gekeken naar rente, voorwaarden en acceptatiebeleid. Door een onafhankelijk adviseur krijg je bij het kopen van een huis in Nijmegen het meest passende advies betreft een hypotheek(vorm), die past bij jouw persoonlijke en financiële situatie. Kijk ook of je in aanmerking komt voor een starterslening of de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Een hypotheekadviseur kan jou hier meer over vertellen.

 

Vergroot je zoekgebied bij het kopen van een woning in Nijmegen

Vaak heb je een voorkeur voor een bepaalde plaats of buurt bij het kopen van een woning. Maar omdat er weinig aanbod is en de woningen duur zijn, kan het verstandig zijn jouw wensen wat bij te stellen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een woning buiten de gewenste plaats, maar waar toch een goede verbinding is met het openbaar vervoer naar deze plaats. Ook kan bijvoorbeeld het kopen van een woning net buiten het centrum van Nijmegen een stuk goedkoper zijn dan een woning midden in het centrum.

 

Koop een woning gericht op de toekomst

Een woning kopen in Nijmegen is een investering voor de langere termijn. De huizenprijzen kunnen in de toekomst zakken. In een dalende markt kan het voorkomen dat je de woning met een restschuld moet verkopen. Een restschuld ontstaat als de hypotheekschuld hoger is dan de verkoopwaarde van de woning. Koop daarom een woning waar je langere tijd kunt blijft wonen. Kies bijvoorbeeld niet voor een appartement met één slaapkamer als er een kinderwens is.

 

Schakel een aankoopmakelaar in

Naast bovengenoemde tips kan het waardevol zijn een aankoopmakelaar in te schaken. Een makelaar heeft kennis van de markt, de processen en de financiële- en juridische aspecten. Een makelaar kan jou goed adviseren over de aankoopprijs en biedt goede begeleiding tijdens bezichtigingen.