Verbouwing betalen met spaargeld of een hypotheek?

Wanneer je een verbouwing plant voor je huis, komt onvermijdelijk de vraag naar voren: hoe betaal ik deze verbouwing? Twee veelvoorkomende opties zijn: een beroep doen op jouw spaargeld of het afsluiten (of verhogen) van een hypotheek. Beide manieren van financieren hebben voor- en nadelen. Wij zetten ze graag voor je op een rij.

 

Voor- en nadelen verbouwen met een tweede hypotheek

Een groot voordeel van het gebruiken van een hypotheek is dat je het geld voor de verbouwing niet eerst hoeft te sparen. Je betaalt de verbouwing terug over een langere periode en verspreidt zo de kosten. Het gebruiken van spaargeld kan er op langere termijn voor zorgen dat je voor andere uitgaven niet genoeg op de bankrekening hebt staan. Mogelijk moet je hiervoor een persoonlijke lening afsluiten. Lenen in de vorm van een hypotheek is veel goedkoper dan het afsluiten van een persoonlijke lening. Het is dus fijn als je een financiële buffer hebt. Daarnaast is er mogelijk een fiscaal voordeel te behalen. De rente die je betaalt over je hypotheek voor woningverbetering is, onder bepaalde voorwaarden, aftrekbaar van de belasting.

Het afsluiten van een hypotheek zorgt wel weer voor extra kosten. Je betaalt namelijk rente over het extra hypotheekbedrag, wat de totale kosten van de verbouwing kan verhogen. Je betaalt mogelijk ook advies- en bemiddelingskosten, kosten voor het laten taxeren van de woning en in sommige gevallen notariskosten. Het kan om duizenden euro’s gaan. Hierdoor kunnen de kosten voor het afsluiten van een hypotheek in verhouding met de verbouwingskosten te hoog worden. Een ander nadeel is dat je maandlasten omhoog gaan en het langer duurt voordat de hypotheek is afgelost.

 

Voor- en nadelen van het gebruiken van je spaargeld

Het grootste voordeel van het gebruiken van je eigen spaargeld is dat je geen extra schuld opbouwt. Het afsluiten van een tweede hypotheek kost geld, je betaalt rente over het geleende bedrag en je moet de schuld uiteraard ook weer aflossen. Deze lasten bespaar jij jezelf wanneer je jouw spaargeld inzet voor de verbouwing van jouw woning. Door het gebruiken van spaargeld verhoog je het wooncomfort, zonder dat het zorgt voor extra financiële lasten. De spaarrente is nog steeds laag, dus veel rendement maak je niet op je spaargeld wanneer dit op een bankrekening staat. Ook hoef je niet te wachten op goedkeuring van de bank of hypotheekverstrekker, wat zorgt voor meer flexibiliteit en snelheid.

Het gebruiken van je spaargeld betekent dat je minder financiële buffer hebt voor onvoorziene uitgaven. Ook kan het geld niet gebruikt worden voor andere investeringsmogelijkheden die mogelijk een hoger rendement opleveren dan de huidige spaarrentes.

 

Eerst sparen voor een verbouwing?

De verbouwing uitstellen en eerst sparen is een mogelijkheid, maar houdt bij deze optie ook rekening met de stijgende kosten van materialen en loonkosten. Een grondige verbouwing zou een paar jaar geleden bijvoorbeeld € 30.000 kosten, maar door de sterk gestegen kosten betaal je er nu mogelijk wel € 50.000 voor.

Wat de beste financieringskeuze is hangt af van je voorkeuren en je persoonlijke financiële situatie. Het is altijd verstandig om je te laten adviseren door een financieel adviseur voordat je een keuze maakt. Deze professional kan je helpen alle aspecten in overweging te nemen en de beste beslissing te nemen voor jouw persoonlijke situatie

 

Een verbouwing zorgt voor een hogere waarde van je woning

Een verbouwing doe je hoofdzakelijk om je woning weer aan je wensen te laten voldoen. Een goed uitgevoerde verbouwing kan de waarde van je woning verhogen, wat op de lange termijn een goede investering kan zijn. Het toevoegen van vierkante meters woonruimte of het toepassen van verduurzamende maatregelen aan je woning hebben een positief effect op de woningwaarde