Verschillen tussen een koop- en huurwoning

Op dit moment kan het vinden van een woning erg moeilijk zijn. Dit geldt voor zowel koop- als huurwoningen. Zowel huren als kopen heeft daarbij zijn voor- en nadelen. Wij leggen de belangrijkste voor- en nadelen en de verschillen uit.

 

Voordelen van het huren van een woning

Flexibiliteit

Een huurcontract is vaak voor een bepaald termijn, zoals één of twee jaar. Dit betekent dat je gemakkelijker kunt verhuizen als dat nodig is, zonder je zorgen te maken over de verkoop van je huidige woning. Verhuizen terwijl je een koopwoning hebt, is niet zo gemakkelijk. Verhuizen is een hele onderneming en de kosten koper moeten betaalt worden bij de aankoop van een nieuw huis. Kosten koper bedragen de kosten die betaalt moeten worden om eigenaar te worden van een woning, zoals de overdrachtsbelasting en de notariskosten.

 

Geen onderhoudskosten

Wanneer er iets kapot gaat in de woning, zoals het dak of de verwarming, is het in de meeste gevallen de verantwoordelijkheid van de verhuurder om de reparaties uit te voeren. Dit scheelt jou tijd, maar het is vooral fijn dat je niet voor onverwachtste kosten komt te staan. Bij een eigen koopwoning ben je natuurlijk zelf verantwoordelijk voor al het onderhoud en de reparaties.

 

Geen groot eigen vermogen nodig

In tegenstelling tot het kopen van een huis, waarbij je een aanbetaling moet doen en een hypotheek dient te verkrijgen, vereist huren over het algemeen alleen een borg en meestal een vooruitbetaling van de eerste maand huur.

 

Geen schuld

Je krijgt geen grote schuld op jouw naam bij het huren van een woning. Met een koophuis kun je bij verkoop bij dalende huizenprijzen een restschuld overhouden als de schuld hoger is dan de verkoopwaarde van het huis.

 

Voordelen van het kopen van een woning

Zekerheid over je maandlasten

Je kunt kiezen voor een langlopende rentevaste periode bij het financieren van een koopwoning. De hoogte van de hypotheekrente wordt dan bijvoorbeeld voor een periode van 30 jaar vastgezet. Dit betekent ook dat jouw maandlasten voor 30 jaar zeker zijn als het gaat over de hypotheekrente. Met een huurhuis kun je ervan uitgaan dat de huur jaarlijks stijgt door een inflatiecorrectie. Als een huurder nu bijvoorbeeld € 1.000 per maand betaald aan huur en de huur stijgt jaarlijks gemiddeld met 2,5%, dan is de huur over 30 jaar ruim verdubbeld.

 

Vrijheid

Verbouwingen en aanpassingen kun je bij een koopwoning realiseren zoals jij dat wilt. Natuurlijk wel rekening houdend met de lokale wet- regelgeving. Huurwoningen mag je vaak niet naar eigen wens verbouwen of aanpassen.

 

Stabiliteit

Wanneer je een huis hebt gekocht, heb je meer controle over je woonsituatie. Zolang je je hypotheek en belastingen betaalt, kan niemand jou verplichten om te verhuizen. Dit is bij huren wel het geval omdat de meeste huurcontracten maar tijdelijk zijn.

 

Vermogensopbouw

Als je een woning koopt, bouw je eigen vermogen op door hypotheekaflossingen en eventuele waardevermeerdering van de woning. De maandelijkse huur die je betaalt bij een huurwoning ben je kwijt, zonder eigen vermogen op te bouwen.

 

Na 30 jaar afbetaald

Kies je voor een annuïteiten- of een lineaire hypotheek, dan los je de hypotheekschuld binnen 30 jaar volledig af gedurende de looptijd. Hierna heb je een hypotheekvrij huis en geen hypotheeklasten meer. Met een huurwoning blijf je maandelijks de huur betalen zolang je in het huis blijft wonen. Als je naar de langere termijn kijkt is het voordeel van het kopen van een woning dus erg groot.

 

Overwaarde

Tijdens de looptijd wordt de hypotheekschuld steeds kleiner. Op de langere termijn wordt de schuld zelfs volledig afbetaald. Zeer geleidelijk bouw je dus een overwaarde op in het huis. 

 

De keuze tussen huren en kopen hangt af van je persoonlijke situatie. Bedenk wat het beste past bij jouw levensfase, financiële situatie en toekomstplannen voordat je een beslissing neemt. Verdiep je goed in de financiële mogelijkheden met behulp van een hypotheekadviseur. Door de hoge huizenprijzen is het kopen van een woning helaas niet voor iedereen een optie. Een aankoopmakelaar kan jou helpen om een woning aan