Welke stappen doorloop je samen met een verkoopmakelaar om je woning te verkopen?

 

Een verkoopmakelaar ontzorgt de verkoper tijdens het gehele verkoopproces. Er wordt veel werk uit handen genomen en de verkoopmakelaar zorgt ervoor dat de verkoop soepel verloopt. Maar welke stappen doorloopt een verkoopmakelaar eigenlijk om jouw woning in Nijmegen te verkopen?

 

Oriënterend gesprek

Tijdens een oriënterend gesprek met een makelaar wordt duidelijk wat een verkoopmakelaar precies doet en hoe hij/zij kan bijdragen bij de verkoop. Er wordt verteld wat je kan verwachten en hoe het verkoopproces in zijn werk zal gaan. Ook worden eventuele verdere afspraken besproken. Daarnaast maken jullie kennis om te kijken of er een klik is en of jij samen met deze makelaar de woning in Nijmegen wil verkopen. Besluit je om de hulp van de verkoopmakelaar in te schakelen? Dan worden onderstaande stappen doorlopen.

 

De startfase

De eerste fase bestaat uit het bepalen van de juiste vraagprijs, vooronderzoek en het treffen van voorbereidingen voor het aanmelden van de woning.

De makelaar beschikt over alle kennis en ervaring die nodig is om de woning op de juiste manier in de markt te zetten. De vraagprijs wordt bepaald op basis van onderzoek naar de woning zelf, de omgeving en vergelijkbare objecten. Je wilt een vraagprijs die het huis aantrekkelijk maakt voor potentiële kopers en die past bij de huidige marktomstandigheden.

De verkoopmakelaar zal een dossier op stellen en onderzoek doen naar de te verkopen woning. Hierbij wordt informatie verzameld over de woning zelf en de omgeving. De makelaar zal de woning nauwkeurig doorlopen tijdens een opname. Aspecten die tevens worden onderzocht zijn de bodem, het bestemmingsplan, documenten van het kadaster en eventuele VVE stukken.

Voordat de makelaar de woning gaat aanmelden, wordt er een pakkende verkooptekst gemaakt. Er wordt een gespecialiseerde fotograaf ingeschakeld om de foto’s en de video te maken en de woning in te meten. Vervolgens worden de plattegronden gemaakt en de precieze oppervlaktes bepaald. Er zijn verschillende marketingactiviteiten die makelaars kunnen inzetten bij het verkopen van een huis in Nijmegen. Een goede presentatie is essentieel om potentiële kopers te bereiken. Er is bijvoorbeeld keuze uit de volgende communicatie middelen: het fysiek plaatsen van een bord, social media, een brochure, een video, een eigen website, flyers, verschillende promoties op Funda en natuurlijk het netwerk van de makelaar zelf. Eventueel kan een makelaar advies geven over het verkoopklaar maken van de woning, denk aan opruimen en het stylen van de woning.

 

De uitvoerende fase

Wanneer de woning klaar is voor de verkoop worden de bezichtigingen gehouden en wordt er onderhandeld met potentiële kopers. Een makelaar leidt dit hele proces. Een verkoopmakelaar weet precies wat belangrijk is om te vermelden tijdens bezichtigingen en kan alle vragen van potentiële kopers beantwoorden omdat de makelaar voldoende kennis van de woning en omgeving heeft.

Wanneer geïnteresseerden een bod plaatsen, adviseert de verkoopmakelaar over de vervolgstappen. Er zijn naast de verkoopprijs meerdere aspecten van belang bij het sluiten van een overeenkomst, zoals de ontbindende voorwaarden van financiering en een eventuele bouwkundige keuring.

 

De afrondende fase

Wanneer er een overeenstemming is bereikt tussen verkoper en koper, wordt in de laatste fase de administratieve- en juridische afwikkeling gedaan. Er wordt een concept koopovereenkomst opgesteld die eerst door beide partijen goedgekeurd dient te worden. Wanneer dit het geval is wordt er een definitieve overeenkomst opgesteld en getekend. De overdracht bij de notaris en de eindinspectie van de woning worden tevens geregeld door de verkoopmakelaar.

Tijdens het gehele proces van een huis verkopen in Nijmegen wordt contact onderhouden met alle belanghebbende partijen, zoals de verkopers zelf, geïnteresseerden, de kopers en de notaris.

 

Bronnen, (NVM, z.d.), (Vereniging Eigen Huis, z.d.), (Drenthen, 2019) (Juiste Makelaar, 2023), (mijnverkoopmakelaar.nl, 2023), (NVM, 2021).