Ontdek de waarde van je woning met een NVM-taxateur in Nijmegen

NVM-taxateur Nijmegen

 

Overweeg je te verhuizen of te renoveren, wil je een beter beeld krijgen van de waarde van je woning of wil je onderzoeken of je hypotheek lager kan? Dan is het inschakelen van een NVM-taxateur in Nijmegen een slimme zet. Maar wat houdt zo'n taxatie precies in en waarom is het van onschatbare waarde? Wij geven je hierover wat meer informatie.

 

Wanneer zou je een taxatie kunnen laten uitvoeren?

Taxaties worden vaak geassocieerd met het kopen van een huis. Als je een hypotheek nodig hebt om een huis te kopen, zal de hypotheekverstrekker vaak een taxatie vereisen om de waarde van het huis te bepalen. Maar taxaties worden ingezet bij een breed scala aan situaties. Als je plannen hebt om je huis te renoveren of te verduurzamen, kan een taxatie helpen om de waarde van je huis vóór en na de verbouwing te bepalen. Mogelijk heb je financiering nodig voor de verduurzaming. Ook dan kunnen geldverstrekkers een taxatie vereisen om de hoogte van de lening vast te stellen. Als je je huidige hypotheek wilt aanpassen, door bijvoorbeeld over te stappen naar een andere hypotheekverstrekker of door je hypotheekbedrag te wijzigen, kan een taxatie nodig zijn om de actuele waarde van je huis te bepalen. Een taxatie kan mogelijk in zo’n situatie voordelig uitpakken. Als de waarde van de woning is gestegen, kan de bank een lager risicoprofiel toekennen. Dit kan vervolgens leiden tot een lagere rente en uiteindelijk lagere maandlasten. Verder kan een taxatie nuttig zijn bij juridische zaken zoals een nalatenschap, een boedelscheiding of bezwaar tegen een WOZ-beschikking. Daarnaast kan een taxatie helpen bij de overweging om wel of niet te verhuizen. Mogelijk wil je eerst weten wat je huidige woning waard is voordat je een nieuw huis koopt.

 

Wat houdt een taxatie door een NVM-taxateur in Nijmegen in?

Een taxatie is een professionele schatting van de waarde van je woning. De NVM-taxateur in Nijmegen neemt verschillende factoren mee in zijn beoordeling, waaronder de staat van onderhoud, de grootte, indeling, gebruikte materialen, isolatie, locatie, energiezuinigheid en de huidige marktsituatie. Het resultaat is een taxatierapport met alle bevindingen van de NVM-taxateur. Dit rapport kun je gebruiken voor bijvoorbeeld het aanvragen van een hypotheek of het herzien van je huidige lening. Een kanttekening is dat de taxatiewaarde geen volledige garantie is dat je ook daadwerkelijk de gewenste hypotheek krijgt.

 

Wie vraagt een taxatie aan?

De bank (hypotheekverstrekker) is vaak de partij die inzicht wil hebben in de taxatiewaarde. De aanvraag voor een taxatie wordt meestal aangevraagd door de hypotheekadviseur, maar je kunt ook zelf de regie nemen en zelf een taxateur benaderen. Vaak kan een hypotheekadviseur je verwijzen naar betrouwbare NVM-taxateurs in Nijmegen of je kunt zelf via kennissen of met behulp van internet op zoek gaan naar een geschikte taxateur.

 

Waarom kiezen voor een NVM-taxateur ?

NVM-taxateurs zijn gebonden aan strikte ethische codes en onderhouden hun kennis voortdurend door middel van permanente educatie. Dit garandeert kwaliteit en expertise in het taxatieproces. Bovendien hebben zij een actueel beeld van de lokale markt, wat essentieel is voor een nauwkeurige waardebepaling

 

Validatie van het rapport

Afhankelijk van de eisen van de hypotheekverstrekker moet het taxatierapport mogelijk worden gevalideerd door een erkend instituut (NWWI). Het NWWI valideert taxatierapporten om de kwaliteit en betrouwbaarheid te waarborgen.

 

Waarom niet vertrouwen op de WOZ-waarde?

De WOZ-waarde is een schatting van de marktwaarde op de peildatum 1 januari van het vorige jaar. Deze waarde wordt modelmatig door de gemeente berekend en wordt gebruikt voor belastingdoeleinden. Dit betekent dat de WOZ-waarde niet gelijk staat aan een grondige taxatie. Bij een officiële taxatie door een NVM-taxateur in Nijmegen wordt de actuele marktwaarde zo nauwkeurig mogelijk vastgesteld. Hiermee legt de taxateur een stevige basis voor een solide transactie, ondersteund door een goed onderbouwd taxatierapport.

 

Heb je nog vragen? Neem voor meer informatie gerust contact op met één van onze NVM-taxateurs.