Wat zijn de grootste fouten bij het kopen van een woning?

 

Een woning kopen is niet iets waar je dagelijks mee te maken krijgt. Het gaat om een zeer grote uitgave. Een huis kopen brengt ook een aantal risico’s met zich mee. Zo kan de woning bijvoorbeeld in een zeer slechte staat verkeren, zonder dat je hiervan op de hoogte bent. Om te voorkomen dat je een miskoop doet, praten we je bij over de grootste fouten die je kunt maken bij het kopen van een woning.


Weinig tijd voor het nemen van beslissingen

Door een woningtekort heb je als potentiële koper weinig tijd om een beslissing te nemen. Wacht je te lang, dan is de kans aanwezig dat een andere huizenzoeker je voor is en er met de buit vandoor gaat. De huidige woningmarkt kan kopers behoorlijk onder druk zetten bij het maken van beslissingen. Toch is het belangrijk dat je goed blijft opletten. Je staat op het punt om een grote uitgave te doen. Neem dus geen overhaaste beslissing waar je later misschien spijt van krijgt. Maar wacht tegelijkertijd niet te lang. Om tijd te besparen is het van belang om vóór de zoektocht met een hypotheekadviseur te praten. Zo weet jij op het moment dat je een mooie woning hebt gezien precies wat je hierop kunt bieden.

 

Geen inzicht in de bouwkundige staat

Op het eerste gezicht kan een woning er goed uitzien, maar hoe zit het met de bouwkundige staat? Met een bouwkundige keuring beoordeelt een specialist de woning en worden de kosten ingeschat die uitgegeven moeten worden aan de woning. Door het uit laten voeren van de keuring kun je voorkomen dat je een woning koopt waarin je achteraf veel geld moet investeren om achterstallig onderhoud weg te werken. Ook met een bouwkundige keuring kunnen er nog steeds bouwtechnische gebreken zijn, maar de kans hierop is wel kleiner. Naast het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring, kan je natuurlijk ook de hulp van een aankoopmakelaar inschakelen. Een aankoopmakelaar heeft tevens bouwkundige kennis die van pas komt bij het inschatten van de bouwkundige staat van een woning.

 

Na de eerste bezichtiging direct een bod uitbrengen

Voordat je gaat bieden op een woning, is het eigenlijk beter de woning meerdere keren te bezichtigen. Mogelijk wil je bijvoorbeeld ook nog een keer een bezichtiging inplannen samen met de aannemer die de verbouwing gaat verzorgen. Op een oververhitte huizenmarkt krijg je helaas niet vaak de kans om een tweede bezichtiging in te plannen. Plan bij voorkeur toch meerdere bezichtigingen om te voorkomen dat je iets over het hoofd ziet. Is dit niet mogelijk, zorg dan dat je samen met alle potentiële bewoners aanwezig bent.

 

Een te hoge hypotheekschuld

Banken bepalen aan de hand van een aantal factoren wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Het gaat bijvoorbeeld om de hoogte van je inkomen, de schulden die op je naam staan en je gezinssituatie. Wat je volgens de bank maximaal aan hypotheek kunt krijgen, kan zorgen voor maandlasten die niet binnen jouw budget vallen. Laat door een hypotheekadviseur niet alleen berekenen wat je aan hypotheek kunt krijgen. Zoek ook uit wat je maandelijks gaat betalen aan rente en aflossingen. De maandelijkse lasten moeten namelijk wel betaalbaar zijn voor jou.

 

Een bod uitbrengen zonder ontbindende voorwaarden

Als het voorlopig koopcontract is getekend, heb je wettelijk drie werkdagen bedenktijd. Binnen deze drie dagen kun je zonder opgave van reden onder de verkoop uit. Na deze bedenktijd is de koop definitief als je geen ontbindende voorwaarden hebt opgenomen. Door ontbindende voorwaarden op te nemen in de koopovereenkomst kun je andere voorwaarden stellen. De koop kun je bijvoorbeeld ontbinden indien je de financiering niet rond krijgt. Ook kan de uitkomst van een bouwkundige keuring worden opgenomen als ontbindende voorwaarde.

Door de krappe woningmarkt kan je beslissen om geen voorbehoud in het koopcontract op te nemen. Op deze manier wordt jouw bod interessanter voor de verkopers en heb je meer kans op de woning. Houd er rekening mee dat het bieden zonder een voorbehoud wel grote risico’s met zich meebrengt. Als je door omstandigheden geen hypotheek kunt krijgen, moet je een hoge boete betalen om toch weer onder de aankoop uit te kunnen.

Schakel een aankoopmakelaar in om fouten bij de aankoop van een woning te voorkomen. Een aankoopmakelaar weet wat de valkuilen zijn en kan jou helpen bij de onderhandelingen over de hoogte van de koopsom.